Ajax wordt gehuldigd als bekerwinnaar
NOS Voetbal

Neres bezorgt Ajax in blessuretijd beker, na moeizaam optreden tegen Vitesse

Ajax heeft voor de twintigste keer in de clubhistorie de KNVB-beker bemachtigd, al speelde het - met het Europese optreden tegen AS Roma nog in de benen - tegen Vitesse zeker niet de mooiste finale. Maar gewonnen werd er dus wel: 2-1.

Invaller David Neres duwde de bal in de eerste minuut van de extra tijd langs Remko Pasveer, de absolute uitblinker bij de Arnhemmers.

Lang was er geen doorkomen aan voor Ajax, dat de hele wedstrijd de overhand had, maar telkens weer op Pasveer stuitte. Bovendien ontbrak het aan overtuiging in de afronding. Tot in de extra tijd, toen Vitesse zich na een rode kaart voor Jacob Rasmussen net aan het reorganiseren was.

Jacob Rasmussen haalt Antony neer en krijgt daarvoor de rode kaart

Ajax had de wedstrijd al veel eerder naar zich toe kunnen trekken, in een tijdbestek van tien minuten halverwege de eerste helft. Ryan Gravenberch en Davy Klaassen kregen uitstekende kansen. En tussendoor viel er nog een doelpunt ook, nu wel vol overtuiging hard en hoog binnen geramd door Gravenberch.

De middenvelder kreeg de bal met wat geluk voor de voeten, nadat een voorzet van Klaassen door Danilho Doekhi van richting was veranderd. Maar er ging nog veel meer mis bij Vitesse, dat de Amsterdammers alle gelegenheid gaf aan hun aanval te bouwen.

Initiatief volledig uit handen

En toch, uit het niets, gaf Ajax het initiatief daarna volledig uit handen. Lisandro Martínez verkeek zich volledig op de snelle Armando Broja, terwijl Devyne Rensch op zijn beurt Loïs Openda uit het oog verloor. De Albanees bediende de Belg op maat (1-1).

Loïs Openda tikt de 1-1 langs Maarten Stekelenburg

De tweede helft kende hetzelfde spelbeeld als de eerste, maar Pasveer kreeg daarin alle gelegenheid een heldenrol voor zichzelf op te eisen. Vooral door vaak op de goede plek te staan, want Ajax maakte het de veteraan (37) ook niet al te moeilijk. Misschien alleen Antony liet zich echt van zijn beste kant zien.

De behendige buitenspeler was een voortdurende plaag voor de Arnhemmers. Niet geheel toevallig werd hij bij de zijlijn bikkelhard aangepakt door Rasmussen, de Deense sloper achterin bij de Arnhemmers. Björn Kuipers trok direct rood, in een duel waarin hij de kaarten lang op zak hield.

Laatste kans

In misschien wel de laatste kans die Ajax daarna kreeg om het duel in reguliere speeltijd naar zich toe te trekken, viel de bal precies goed voor Neres.

Als Ajax donderdag op eigen veld afrekent met FC Utrecht, kan het zondagmiddag de nationale dubbel veiligstellen tegen AZ. Een kampioenswedstrijd in de eigen Johan Cruijff Arena, met 7.500 toeschouwers op de tribunes.

Voor een bescheiden feestje in coronatijd. Na een jaar waarin de Amsterdammers weer tegen de Europese top aanhikten, maar tot hun teleurstelling weer net te licht werden bevonden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl