1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
Reuters
NOS Sport

Verstappen wint Grand Prix Emilia-Romagna na een tumultueuze race

Max Verstappen heeft na een tumultueuze race op het circuit van Imola de Grand Prix van Emilia-Romagna gewonnen. Zijn grote rivaal Lewis Hamilton slipte halverwege de wedstrijd op de opdrogende baan na een zeldzaam foutje. Daardoor viel Hamilton terug naar de negende plek.

De zevenvoudig wereldkampioen finishte nog als tweede en behoudt de leiding in de strijd om de wereldtitel. Beide coureurs hebben dit seizoen een zege en een tweede plek behaald, maar Hamilton noteerde in Italië de snelste raceronde, wat hem één punt meer oplevert.

"Onder moeilijke omstandigheden hebben we het goed gedaan. Zeker in het begin was het moeilijk om op de baan te blijven", zei Verstappen, die gelaten reageerde op het nipt missen van de leiding in het WK-klassement. "Het is een lang seizoen, we moeten vooral rustig blijven."

De coureurs worstelden de hele wedstrijd met hun banden. Een deel van het circuit was droog, maar op andere delen bleef het asfalt natter.

Hamilton verliest controle over auto

Bij het inhalen van enkele achterblijvers verloor Hamilton, die net als Verstappen net had gewisseld naar banden voor een droge baan, de controle over zijn auto. De Brit kwam in het grind terecht en was daarmee zijn tweede plaats kwijt.

Een zware crash tussen Hamiltons teamgenoot Valtteri Bottas en George Russell (Williams) zorgde er kort daarna voor dat de wedstrijd tijdelijk werd stilgelegd. Vlak voor de herstart ging Verstappen, in een poging zijn banden weer op te warmen, ook even door het gras, maar het bleef zonder gevolgen.

In eerste bocht voorbij Hamilton

Verstappen reed zaterdag geen vlekkeloze kwalificatie en moest genoegen nemen met de derde startplek, achter Hamilton en teamgenoot Sergio Pérez. Dankzij een uitstekende start ging Verstappen direct Pérez voorbij en in de eerste bochtencombinatie had hij ook Hamilton al te pakken.

Daarbij raakten de coureurs - van wie wordt verwacht dat ze dit jaar om de wereldtitel strijden - elkaar. Hamilton verloor een deel van zijn voorvleugel toen de snellere Verstappen hem in de bocht naar de zijkant van de baan dwong. De wedstrijdleiding zag geen reden in te grijpen, waardoor Verstappen leider bleef.

Reuters
Max Verstappen haalt Lewis Hamilton in

Het gat tussen Verstappen en Hamilton liep in de openingsfase op naar zo'n zes seconden, maar slonk daarna weer tot een kleine twee tellen.

Na iets minder dan de helft van de race ging Verstappen de pitstraat in voor nieuwe banden, een ronde later deed Hamilton dat ook. De pitstop van Mercedes duurde anderhalve seconde langer dan die van Red Bull, waardoor Verstappen comfortabel aan de leiding bleef.

Norris verdedigt, maar Hamilton gaat erlangs

Dat was na het wegglijden van Hamilton helemaal het geval. Bijna twintig seconden bedroeg Verstappens voorsprong op de verrassende nummer twee Lando Norris, toen de Brit drie ronden voor het einde na een fraai duel werd ingehaald door zijn landgenoot Hamilton.

Norris verzekerde zich wel van de derde plaats in de race, voor Ferrari-coureurs Charles Leclerc en Carlos Sainz.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl