Max Verstappen op Imola Reuters

Veel Formule 1-races waren de afgelopen jaren eentonig van aard door de dominantie van Mercedes. Maar de combinatie van een sterke Red Bull-bolide met regen boven Imola maakte ook de tweede grand prix van dit seizoen boeiend van begin tot eind.

Max Verstappen en Lewis Hamilton vochten eind maart in Bahrein een fraai duel uit en daar leek ook de Grand Prix van Emilia-Romagna op uit te draaien. Maar Hamilton werkte zichzelf halverwege de race in de nesten door te gretig langs enkele achterblijvers te willen.

'Eerste fout in lange tijd'

"Er was maar één droge lijn, ik had iets te veel haast om erlangs te gaan. Het was de eerste keer in lange tijd dat ik zo'n fout maakte", aldus Hamilton, die een tijdje in de grindbak bleef staan voordat hij erin slaagde terug te keren op het circuit.

"Het duurde lang om de auto in zijn achteruit te krijgen. Als het niet gelukt was, had ik er waarschijnlijk nu nog gestaan", zei Hamilton.

Hamilton en Verstappen op het podium Reuters

"De omstandigheden waren zo lastig, het was onvermijdelijk dat er iets zou gebeuren", merkte Hamilton op. Ook Verstappen benadrukte hoe moeilijk het was om de juiste lijn te kiezen op de opdrogende baan. "Een paar centimeter ernaast en je kon de auto verliezen."

Dat overkwam Verstappen later in de race zelf ook, voor de herstart nadat de race had stilgelegen na een crash tussen Hamiltons teamgenoot Valtteri Bottas en George Russell (Williams). Bij het opwarmen van zijn banden schoot de Limburger even door het gras, maar het bleef zonder gevolgen. "Een grote fout", zei Verstappen lachend en schuldbewust.

Hamilton dankbaar en blij met punten

Hamilton knokte zich in de slotfase van de race knap terug van de negende naar de tweede plaats. "Ik ben dankbaar dat ik door kon gaan en punten kon pakken voor het team."

Hopelijk krijgen we meer van dit soort duels die uitdagend zijn voor ons allebei.

Lewis Hamilton

Na twee races hebben Verstappen en Hamilton beiden een zege en een tweede plaats te pakken. In Imola noteerde Hamilton de snelste raceronde, waardoor hij aan de leiding blijft in de WK-stand. Zijn voorsprong op Verstappen bedraagt één punt, 44 om 43.

Van die stand wordt Verstappen niet warm of koud. "Ik ben blij met dit resultaat, maar het seizoen is nog lang." Hij is vooral blij met de tweedstrijd om de wereldtitel die dit seizoen eindelijk lijkt te ontstaan.

'Het biedt geen garantie'

"Het is geweldig om tegen Mercedes te vechten, ze waren zo dominant en zijn moeilijk te verslaan. Dat we twee races op rij zo competitief zijn, is veelbelovend, maar het biedt geen garantie."

Max Verstappen en Lewis Hamilton na de race AFP

Ook Hamilton kijkt uit naar het duel. "Het is de eerste keer in lange tijd dat ze een auto hebben die meedoet om de titel. Het zal lang spannend blijven dit jaar, hopelijk krijgen we meer van dit soort duels die uitdagend zijn voor ons allebei."

De volgende race van het seizoen is over twee weken op zondag 2 mei in Portugal.

STER reclame