Voormalig politieman Derek Chauvin (r.) in de rechtbank
NOS Nieuws

Oud-politieman Chauvin legt geen verklaring af in rechtszaak George Floyd

De Amerikaanse oud-politieman Derek Chauvin, die terechtstaat voor de dood van George Floyd, zal geen verklaring afleggen in die zaak. Dat heeft hij bekendgemaakt in de rechtbank. Hij beroept zich op het vijfde amendement - het recht om geen verklaring af te leggen.

De advocaten van Chauvin zullen geen nieuwe getuigen meer oproepen, zeiden ze vandaag. Gisteren deden ze dat wel. De door hen opgeroepen getuigen moesten de theorie ondersteunen dat Floyd is overleden door drugsgebruik en bestaande gezondheidsproblemen, niet doordat Chauvin zijn knie bijna tien minuten in Floyds nek drukte. Ook haalden de advocaten een expert naar de rechtszaal die verklaarde dat Chauvin geheel terecht zijn knie gebruikte.

Hooggeplaatste politiemensen verklaarden eerder in het proces dat Chauvin wel degelijk buitensporig geweld gebruikte. Daarmee ging hij volgens hen buiten zijn boekje. Artsen die door de aanklagers waren opgeroepen, zeiden dat Floyd is overleden aan zuurstofgebrek.

Chauvin wordt verdacht van moord zonder voorbedachten rade, doodslag en derdegraads moord. Dat is een term in het Amerikaanse strafrecht die wordt gebruikt als iemand onopzettelijk wordt gedood als gevolg van een gevaarlijke daad.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl