NOS Nieuws

Datalek bij Allekabels.nl, '3,6 miljoen Nederlanders getroffen'

Door een hack bij de webshop Allekabels.nl liggen wachtwoorden en privégegevens van 3,6 miljoen Nederlanders op straat. Het zou gaan om het grootste datalek tot nu toe in Nederland waarbij wachtwoorden in het spel zijn. RTL Nieuws heeft de gestolen gegevens ingezien en geverifieerd.

De gestolen database van Allekabels.nl werd eind januari op een hackersforum te koop aangeboden en moest ten minste 15.000 euro opbrengen. De gegevens worden volgens RTL door criminelen misbruikt, onder meer om phishingberichten te sturen.

Het gaat om 2,6 miljoen e-mailadressen, die zijn gekoppeld aan namen, adressen, telefoonnummers, geboortedata en versleutelde wachtwoorden. De overige 1 miljoen getroffenen zijn mensen die via andere webshops aankopen hebben gedaan bij Allekabels.nl, zoals Bol en Amazon. Van deze klanten zijn geen e-mailadressen of wachtwoorden gelekt, maar wel andere gegevens.

Identiteitsfraude

Ook zijn de bankrekeningnummers van zo'n 109.000 klanten verhandeld, schrijft RTL. Met IBAN-nummers kan identiteitsfraude worden gepleegd en ze kunnen worden gebruikt voor phishing.

Vorige maand werd bekend dat de gegevens van miljoenen Nederlanders waren gestolen bij een bedrijf dat ict-diensten aanbiedt aan autogarages. Ook die gegevens werden op een hackersforum te koop aangeboden. Dat datalek was groter van omvang, maar er zaten geen wachtwoorden bij. Het zou gaan om de gegevens van maximaal 7,3 miljoen mensen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl