NOS NieuwsAangepast

Twee jaar cel geëist tegen man die miljarden inloggegevens verhandelde

Tegen een 23-jarige man uit Arnhem is een celstraf geëist van twee jaar. Hij wordt ervan verdacht dat hij meer dan 12 miljard gegevens, zoals wachtwoorden heeft verhandeld via een website.

Volgens het Openbaar Ministerie konden kopers met de gegevens inbreken op computersystemen, "of zich voordoen als iemand anders, en zo veel schade aanrichten".

De verdachte zou samen met anderen een website hebben opgezet waarop mensen verschillende abonnementen konden afsluiten, om zo grote hoeveelheden inloggegevens te verkrijgen. Die gegevens kwamen dan weer uit datalekken. Het gaat om wachtwoorden, toegangsgegevens en ook woonadressen. De site had zelfs een helpdesk om kopers wegwijs te maken in de berg aan data.

Witwassen crimineel geld

Volgens justitie kan ook witwassen van crimineel verkregen geld worden bewezen. De man zou veel moeite hebben gedaan om de herkomst van het geld dat met de website werd verdiend te verhullen.

De officier van justitie eist een onvoorwaardelijke celstraf van twee jaar. Ook zou de man bijna 110.000 euro moeten betalen aan de Staat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl