Crypto dendert 'oude' financiële wereld binnen met beursgekte rond bitcoinhandelaar
Een handelsplatform met nog geen 10 procent van de omzet van ING is nu al meer dan het dubbele waard van die grote Nederlandse financiële instelling. Het gaat om Coinbase, een Amerikaans platform waar consumenten tientallen verschillende soorten cryptovaluta kunnen kopen en opslaan. De handel in bitcoins is verreweg de belangrijkste inkomstenbron voor het bedrijf.
Het bedrijf heeft sinds vanmiddag een beursnotering aan de Amerikaanse Nasdaq, met een introductieprijs van 250 dollar.
Coinbase bestaat nog geen tien jaar, heeft 1200 werknemers, geen hoofdkantoor, 56 miljoen klanten en had een omzet van 1,1 miljard euro in 2020.
Ter vergelijking, ING heeft een geschiedenis die meer dan 140 jaar teruggaat, heeft 57.000 mensen werken in kantoren over de hele wereld, 39 miljoen klanten en had een jaaromzet van 18 miljard euro. Toch is de cryptohandelaar met de huidige beurskoers al het dubbele waard van ING.
Het heeft alles te maken met de hooggespannen verwachtingen van sommigen rond het bedrijf. Zolang de koers van de bitcoin stijgt, neemt ook de omzet van Coinbase toe. Van iedere transactie haalt het bedrijf een percentage af.
De laatste maanden breekt de koers van de bitcoin record na record en dus lopen ook de inkomsten van Coinbase op. In de eerste drie maanden van dit jaar werd er een omzet van 1,5 miljard euro gehaald, bij een verdubbeling van de bitcoinkoers.
De beursgang van het cryptoplatform drijft de koers van de bitcoin verder op, net als die van andere cryptocoins. Uitgerekend vandaag werd een nieuwe record neergezet: een bitcoin is zomaar 64.716 dollar waard, tien keer zoveel als precies een jaar geleden. Die koersbeweging zorgt er vervolgens weer voor dat Coinbase meer omzet draait en de verwachtingen rond dat bedrijf toenemen. En dat kan weer tot een verdere stijging van de bitcoinkoers leiden.
Aan de beursgang van Coinbase zitten ook risico's. Het bedrijf somt in de prospectus die voor de beursgang is gepubliceerd tientallen risico's op, zoals de instorting van de bitcoinmarkt, internetaanvallen, en het kwijtraken van computersleutels die toegang geven tot de cryptomunten. Als de waarde van de bitcoin crasht, gaat ook de omzet van Coinbase onderuit.
Deze beursgang is een mijlpaal in the coming of age van crypto
De beursgang van het handelsplatform in cryptomunten betekent dat de wereld van de digitale valuta weer een stap dichter bij de 'traditionele' financiële wereld is gekomen. Verschillende grote banken en verzekeraars willen geen geld steken in cryptovaluta, maar zijn wel actief op aandelenbeurzen. Op de Amerikaanse aandelenbeurs was de waarde van Coindesk na de opening bijna 100 miljard dollar, later zakte het naar 85 miljard dollar bij een koers van 328 dollar.
"Deze beursgang is een mijlpaal in the coming of age van crypto", zegt Teunis Brosens, cryptodeskundige en ING-econoom. Hij ziet steeds meer tekenen van het volwassener worden van de cryptowereld. "De regelgeving is duidelijker, traditionele financiële markten hebben steeds meer interesse in crypto, beleggingsfondsen beleggen erin. Vorige week zei de Nederlandse vermogensbeheerder Robeco ernaar te kijken. Je ziet steeds meer partijen eraan snuffelen."
Ook sommige andere bedrijven die al een beursnotering hebben, begeven zich in de wereld van cryptovaluta. Zo is de Amsterdamse flitshandelaar Flow Traders sinds afgelopen maand geregistreerd als handelaar in cryptovaluta. Automaker Tesla kondigde begin dit jaar aan dat het 1,5 miljard dollar in bitcoins had geïnvesteerd en dat een nieuwe Tesla straks afgerekend kan worden met bitcoins.