Het Janssen-vaccin
NOS NieuwsAangepast

Nog geen duidelijkheid over geplande prikken met Janssen

Minister De Jonge van Volksgezondheid weet nog niet of de prikafspraken met het Janssen-vaccin vanaf aanstaande donderdag door kunnen gaan. Op de persconferentie van het kabinet zei hij dat hij daar nog geen uitsluitsel over kan geven. Eerst moet duidelijk worden of het middel voldoende veilig is.

Vandaag maakte de fabrikant bekend dat de levering van het Janssen-vaccin in Europa tijdelijk wordt uitgesteld, nadat er zich in de VS een aantal gevallen van een zeldzame trombosesoort hebben voorgedaan.

Maar Nederland heeft inmiddels zo'n 80.000 doses binnen. Die zouden vanaf aanstaande donderdag worden gebruikt om zorgpersoneel te vaccineren. Of dat doorgaat, wil De Jonge af laten hangen van adviezen van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en het Europees Medicijn Agentschap (EMA). Op de persconferentie zei De Jonge dat hij daar morgen meer duidelijkheid over verwacht. Het CBG zei echter daarover morgen nog niets te kunnen zeggen.

Het RIVM ging er eerder vanavond vanuit dat er vanaf aanstaande donderdag gewoon geprikt kan gaan worden. "Zolang er geen nieuw besluit is genomen, geldt het laatstgenomen besluit", zei vaccinatie-directeur Jaap van Delden op een persbriefing.

Hij zei ook dat het "prematuur is om nu al uit te gaan van het helemaal wegvallen van Janssen".

Toch vertraging door stop AstraZeneca

Ondertussen speelt ook nog het probleem met het AstraZeneca-vaccin. Het besluit om dat vaccin alleen nog te gebruiken voor mensen boven de 60 heeft gevolgen voor andere groepen die aanvankelijk ook met dat middel zouden worden ingeënt.

Het gaat dan om een groep van ongeveer 1 miljoen mensen onder 60 met een medisch risico, die ook elk jaar opgeroepen worden voor een griepprik. Het gaat langer duren voordat zij allemaal hun eerste prik hebben, bleek op de briefing.

Het is wel de bedoeling dat er begin mei begonnen wordt met het vaccineren van deze groep, maar het zal drie weken langer duren voordat iedereen de eerste prik heeft gehad. Welk vaccin ze krijgen moet nog nader bepaald worden.

Volgens Van Delden is wel zo dat deze mensen hun tweede prik sneller krijgen, die prikronde moet vijf weken eerder afgerond zijn. Dat betekent dat ze eerder volledige bescherming hebben, zei Van Delden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl