Een moment van onoplettendheid. Veel meer was er niet nodig om Cristiano Ronaldo in blinde woede te laten ontsteken. Natuurlijk had Mario Diks als assistent-scheidsrechter moeten zien dat de inzet van de Portugees in het WK-kwalificatieduel met Servië over de lijn was geweest.

Danny Makkelie, scheidsrechter van die avond, zegde vier dagen later de samenwerking met zijn assistent op. "Op woensdag 31 maart heb ik van Makkelie te horen gekregen dat hij met een andere assistent verder wil, omdat het vertrouwen in onze samenwerking weg is", aldus Diks. "Dit is voor mij een zeer, zeer grote teleurstelling zo vlak voor het EK",

Bij een tussenstand van 2-2 waren de belangen ook groot. Maar Diks zag het niet en die avond was er ook geen VAR die de situatie kon corrigeren. Fulminerend verliet Ronaldo het veld. Zijn aanvoerdersband smeet hij op de grond en werd later opgeraapt door een Servische brandweerman.

Servië-Portugal: grensrechter Diks haalt woede van Cristiano Ronaldo op de hals

Na het zien van de beelden maakte arbiter Makkelie zijn excuses aan de Portugese ploeg en aan de licht ontvlambare bondscoach Fernando Santos. Of dit incident direct de reden is voor de verwijdering, is niet duidelijk.

Makkelie: 'Lastige keuze, maar we gaan het zo doen'

Diks was met Makkelie actief in meerdere internationale wedstrijden, zoals de finale van de Europa League in 2020 en de halve finale van het WK voor clubteams begin dit jaar.

"Jan de Vries neemt de positie van Mario Diks over in ons team", aldus Makkelie in het AD. "Ik wil er verder liever eigenlijk zo weinig mogelijk over kwijt. Dit is echt een teamaangelegenheid. Ik heb jaren samengewerkt met Mario, dus je zult begrijpen dat dit een lastige keuze is. Maar we gaan het zo doen."

Voor Diks zijn de druiven zuur: "Ik had echt gehoopt op meer steun, begrip en vertrouwen na de succesvolle samenwerking de afgelopen jaren."

STER reclame