Danny Makkelie
NOS VoetbalAangepast

FIFA laat Makkelie WK clubteams fluiten: 'Een kans ons te laten zien'

Het gaat goed met de internationale carrière van Danny Makkelie. Vorig jaar werd de scheidsrechter al door de Europese voetbalbond UEFA aangesteld voor de finale van de Europa League. Nu wordt hij door wereldbond FIFA afgevaardigd naar het WK voor clubteams.

En dat is opnieuw een heel mooie opsteker voor de ambitieuze Makkelie: "Voor de FIFA is dit een heel belangrijk toernooi, zeker in aanloop naar het WK volgend jaar. Voor mij en mijn team is het een hele mooie kans om ons te laten zien."

De wereldvoetbalbond gebruikt toernooien als het WK voor clubteams vaak als selectiemoment. Doe je het daar goed, dan vergroot dat je kansen om ook een uitnodiging te ontvangen voor het echte WK. "Wij zijn het enige Europese team dat meedoet, dat is een heel mooi signaal."

De 37-jarige Makkelie benadrukt dat de uitnodiging het succes is van heel 'Team Makkelie'. Naast assistenten Hessel Steegstra en Mario Diks, zijn dat ook Jochem Kamphuis en Kevin Blom, die door de wereldvoetbalbond zijn aangewezen om als videoscheidsrechter te fungeren. "Ik kan het niet alleen. We zijn sinds 2015 een team en we doen het echt samen."

Vrouwelijke scheidsrechter niet verrassend

Makkelie is een van de zeven scheidsrechters die naar Qatar afreist. Daar zit ook een vrouw bij: de Braziliaanse Edina Alves Batista maakt deel uit van de groep.

Het is voor Makkelie geen verrassing dat zij een uitnodiging heeft ontvangen. "Ik vind haar echt een topscheidsrechter met charisma. Ze was ook actief voor het WK voor vrouwen."

Danny Makkelie tijdens de wedstrijd FC Twente - AZ

Een heikel punt bij grote internationale sportevenementen in Qatar zijn de mensenrechtenschendingen in het land. Makkelie denkt dat alle aandacht die het organiseren van grote voetbaltoernooien met zich meebrengt een positieve uitwerking kan hebben.

"Voetbal heeft de kracht om landen en volken te verbinden en zo het gesprek aan te gaan over moeilijke onderwerpen. Dit maakt diplomatie sneller mogelijk en zaken zoals mensenrechten bespreekbaar op plaatsen waar het urgent is dat dat gebeurt."

De KNVB vervult daarin een voortrekkersrol, zegt Makkelie. "De KNVB was één van de initiatiefnemers om aandacht te vragen voor de mensenrechten in landen die een WK willen houden."

"Over het WK van volgend jaar onderhoudt de KNVB nauw contact met het Ministerie van Buitenlandse Zaken, de Nederlandse ambassade aldaar en met mensenrechtenorganisaties."

WK voor clubteams bij NOS

Het WK voor clubteams wordt van 1 tot en met 11 februari in Qatar gehouden en is vanaf de halve finales live te zien bij de NOS.

Aan het toernooi doen de kampioenen van zes continenten mee en een club uit het gastland. Voor Europa komt Champions League-winnaar Bayern München in actie. Vorig jaar ging Liverpool er met de beker vandoor.

Bekijk hieronder de samenvatting van de finale tussen Liverpool en Flamengo:

Liverpool wint WK voor clubs door goal Firmino in verlenging

Het is de laatste keer dat het toernooi in deze vorm wordt gehouden. Vanaf 2022 doen er 24 clubs mee en wordt het WK niet meer ieder jaar, maar om de vier jaar gehouden.

Het WK voor clubs in Qatar is een belangrijke test in opmaat naar het WK voetbal dat eind 2022 op de rol staat in het land.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl