De spelers van PSG en Basaksehir maken een statement tegen racisme
NOS VoetbalAangepast

PSG, Basaksehir en Makkelie knielen tegen racisme: 'Dit is een mooi signaal'

Het vervolg van de Champions League-wedstrijd tussen Paris Saint-Germain en Basaksehir is woensdagavond begonnen met een actie tegen racisme. Alle spelers gingen voor de aftrap op één knie zitten, terwijl ze een vuist maakten.

Ook scheidsrechter Danny Makkelie, die reserve stond bij de UEFA en werd aangewezen om het restant van het duel in goede banen te leiden, en zijn assistenten deden mee.

Spelers PSG, Basaksehir en scheidsrechter Makkelie knielen voor aanvang duel

Makkelie hoefde niet lang na te denken of hij zou knielen. "Vanmorgen werd bij de meeting al aangegeven dat ze dat wilden gaan doen. Dan doen wij daar natuurlijk aan mee. Wij zijn als arbitrage tegen discriminatie en tegen racisme. Dus ik denk dat dit een heel mooi signaal is", zei de arbiter in Langs de Lijn En Omstreken.

PSG groepswinnaar

Er stond verder weinig meer op het spel in het duel. Paris Saint-Germain was al zeker van overwintering in de Champions League en Basaksehir was al uitgeschakeld in Europa.

PSG kon nog wel groepswinnaar worden als het zou winnen van de Turkse hekkensluiter in de poule. Dat lukte: de Franse ploeg had in eigen huis geen kind aan Basaksehir en verdrong RB Leipzig naar de tweede plaats.

Makkelie twijfelde niet om te knielen tegen racisme: 'Mooi signaal'

De Franse kampioen won met 5-1, dankzij drie doelpunten van uitblinker Neymar en twee goals van Kylian Mbappé. Mitchel Bakker scoorde ook in de eerste helft namens de Parijzenaars, maar zijn treffer werd afgekeurd vanwege buitenspel. Mehmet Topal maakte de eretreffer voor Basaksehir.

'Nee tegen racisme'

In het stadion van PSG hingen ook meerdere spandoeken tegen racisme. Op de tribunes lag een groot spandoek met de logo's van beide clubs, met daarbij de tekst 'Nee tegen racisme'. De spelers van beide clubs droegen bij de warming-up shirts met dezelfde tekst.

"Ik ben trots op wat we hebben gedaan", zei Mbappé na de wedstrijd. "Dit zegt meer dan woorden."

PSG-sterspeler Neymar voor de wedstrijd

De wedstrijd tussen PSG en Basaksehir werd dinsdag na dertien minuten gestaakt omdat de vierde official, de Roemeen Sebastian Coltescu, een racistische term gebruikt zou hebben gebruikt richting Pierre Webó. De assistent-trainer van de Turkse club had kort daarvoor boos gereageerd op een beslissing van de scheidsrechter.

Toen Webó vervolgens een rode kaart kreeg, protesteerde de Turkse bank over het racistische taalgebruik van de official. De spelers van beide teams verlieten na tien minuten discussiëren met de scheidsrechter het veld.

In eerste instantie zou de wedstrijd worden hervat met alleen een andere vierde official langs de lijn. De videoarbiter, die ook in het stadion was, zou die rol overnemen. De Turken gingen daar echter niet mee akkoord, waarna Makkelie werd opgeroepen.

Rode kaart Webó geschrapt

De rode kaart die Webó kreeg, werd voor de hervatting van het duel geschrapt. De assistent van Basaksehir mocht daardoor toch op de bank plaatsnemen tijdens de wedstrijd tegen PSG.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl