1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS NieuwsAangepast

Ombudsman: overheid moet enorm zijn best doen om vertrouwen te herstellen

De overheid zal hard moeten werken om het vertrouwen van de Nederlandse burger weer terug te winnen. Ambtenaren moeten zich weer realiseren voor wie ze het werk doen. "De burger is uit het zicht geraakt en dat moet weer terug", zegt Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen na een gesprek met informateur Herman Tjeenk Willink.

De Ombudsman denkt dat het wel even zal duren voor het vertrouwen weer terug is. "Dat vertrouwen komt pas als je je betrouwbaar hebt getoond."

Van Zutphen heeft de informateur gezegd dat er te veel is gebeurd, bij de toeslagenaffaire, maar ook voor mensen die kampen met problemen in de zorg of met schulden zitten. "De overheid moet gaan doen wat hij zegt, op een eerlijke manier."

Bestuurscultuur

Informateur Tjeenk Willink kijkt op welke manier de kabinetsimpasse kan worden doorbroken. Ook kijkt hij naar de plannen om een andere bestuurscultuur in te voeren. Vorige week donderdag en vrijdag sprak hij met de leiders van alle politieke partijen. Vandaag was behalve de Nationale Ombudsman ook Kim Putters uitgenodigd, de directeur van het Sociaal- en Cultureel Planbureau.

Na afloop van zijn gesprek aan het begin van de middag zei Putters dat het in die discussie over een nieuwe bestuurscultuur niet alleen moet gaan over "de politieke arena", maar ook over de relatie tussen samenleving en politiek. Hij benadrukte dat je de discussie over het onderlinge vertrouwen van politici niet los kunt zien van het vertrouwen van burgers in de politiek.

Het gesprek is onder meer gegaan over de vraag of mensen de weg nog kunnen vinden in de systemen van de zorg, de pensioenen en de sociale zekerheid. Volgens Putters vinden burgers het vaak ingewikkeld om alle regels te begrijpen. "Politiek en samenleving hebben belang bij een goede dialoog met elkaar", zei hij.

Putters wees erop dat we nu in een crisis zitten en dat die het "vergrootglas legt op belangrijke kwesties in de zorg, het onderwijs en de economie". Hij vindt dat de politieke partijen er nu al over moeten nadenken wat ze op langere termijn moeten doen om goed uit de crisis te komen.

Hamer (SER) op bezoek

De komende dagen gaat Tjeenk Willink door met zijn ontvangsten. Morgen komt Mariëtte Hamer, de voorzitter van de Sociaal Economische Raad (SER) langs. De SER is het overlegorgaan tussen werkgevers, vakbonden en de overheid.

Donderdag houdt de informateur een gezamenlijk gesprek met drie demissionaire ministers: Hoekstra van Financiën, Koolmees van Sociale Zaken en Van 't Wout van Economische Zaken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl