NOS Sport

Marathonlopers over start- en landingsbaan op jacht naar olympische limiet

Marathonparcours over start- en landingsbaan Twente Airport

Het zal een bijzondere gewaarwording worden voor de atleten die meedoen aan de marathon op Twente Airport zondag 18 april. Het parcours gaat onder meer over de start- en landingsbaan van het vliegveld.

De marathon van Hamburg werd eerder deze week verplaatst van Hamburg naar Enschede, vanwege de huidige coronasituatie in Duitsland. De organisatoren hadden daarom maar kort de tijd om een route uit te zetten. Het exacte parcours is nog niet bekend, maar het zullen rondjes van ongeveer vijf kilometer worden.

Onder de ongeveer zeventig deelnemers bevindt zich onder anderen wereldrecordhouder en olympisch kampioen Eliud Kipchoge. De Keniaan gebruikt de marathon ter voorbereiding op de Olympische Spelen in Tokio, die in de zomer worden gehouden.

Butter gaat vliegen

Michel Butter liet eind maart weten terug te keren van zijn pensioen en nog één poging te wagen zich te plaatsen voor de Olympische Spelen. Dat die poging gaat plaatsvinden in eigen land, op het vliegveld van Twente, wist hij toen nog niet.

'De trainingen gingen zo goed, dat ik dacht: waarom niet?'

"We gaan vliegen", zei de 35-jarige marathonloper bij NOS Langs de Lijn, nadat duidelijk was geworden dat Twente Airport de nieuwe locatie is. "Het is ver weg van publiek, maar het gevoel dat het in Nederland is, maakt het wel mooi."

Voor Butter is het in Twente niet alleen een race tegen de klok, maar ook tegen de andere Nederlandse atleten die de olympische limiet al eerder liepen. Abdi Nageeye is al zeker van een ticket voor Tokio na zijn tijd van 2.06.17 in 2019. Drie andere atleten wisten in december de limiet van 2.11.30 te lopen en strijden om het tweede en derde startbewijs: Bart van Nunen (2.10.16), Björn Koreman (2.11.07) en Frank Futselaar (2.11.30).

Futselaar en Choukoud in Siena

Futselaar en Khalid Choukoud behoren niet tot het deelnemersveld in Twente. Zij zijn zondagochtend van start gegaan bij de marathon van Siena, die ook een sterk deelnemersveld kent.

Bij de deelnemers zit onder anderen de Keniaan Marius Kipserem, die in het voorjaar van 2019 de laatst gehouden marathon van Rotterdam won in een parcoursrecord van 2.04.11. Ook Marius Kimutai heeft zich ingeschreven. Deze geboren Keniaan, die nu voor Bahrein uitkomt, won in 2017 de marathon van Rotterdam in 2.06.04.

Futselaar hoopt zijn tijd van 2.11.30 te verbeteren om mee kans te maken op een olympische uitverkiezing, terwijl Choukoud de olympische limiet nog niet gelopen heeft.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl