NOS Nieuws

Preventief testen voor toegang, wie betaalt de rekening?

Nu Nederland langzaam maar zeker richting een 'testsamenleving' gaat, schieten commerciële sneltestaanbieders en -locaties als paddenstoelen uit de grond. Uit een rapport van de Inspectiedienst Gezondheidszorg uit maart blijkt dat er zo'n 180 testaanbieders actief zijn, soms met meerdere locaties.

Hoeveel geld die precies verdienen is niet duidelijk. Maar er gaan in ieder geval vele honderden miljoenen euro's om in deze sector. Wie betaalt het preventief testen - dus testen zonder klachten - eigenlijk: de particulier, de werkgever of de overheid?

Toegangstesten

De komende weken kun je met een negatieve test verspreid over het land naar een aantal attracties en evenementen, zoals de Keukenhof of Ouwehands Dierenpark. De overheid betaalt al de toegangstesten hiervoor. Als deze pilots succesvol zijn, kunnen in mei zulke toegangstesten op grote schaal worden ingezet.

Gisterochtend opende de Keukenhof voor het eerst weer de deuren voor een testdag, dat ging zo:

Bezoekers weer (als test) welkom bij Keukenhof: 'Dit stond op mijn bucketlist'

Een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid (VWS) laat weten dat de gehele organisatie van de testevenementen van april tot eind augustus 185 miljoen euro per maand kost. In totaal zal het project 925 miljoen euro kosten. Wat de overheid per test betaalt, is volgens een woordvoerder niet eenvoudig te zeggen.

Stichting Open Nederland voert het project uit en heeft het testen uitbesteed aan één bedrijf: Lead Healthcare. VWS verwacht dat dit er meer zullen worden, omdat het aantal testen zal toenemen. De verwachting is dat de capaciteit van toegangstesten in mei op 400.000 per dag zit.

MKB-Nederland wil dat de overheid het toegangstesten volledig blijft vergoeden, ook na augustus. Volgens een woordvoerder kan je een ondernemer niet laten opdraaien voor kosten die in opdracht van de overheid gemaakt moeten worden: "En je kan ook niet de consument laten betalen, want dan is voor mensen met een grotere beurs meer mogelijk dan voor mensen met een kleinere."

Testen van werknemers

Dan zijn er bedrijven die hun werknemers preventief testen omdat thuiswerken geen optie is. De overheid betaalt hieraan mee: 20 euro per test. Eind maart kwam VWS met een tijdelijke regeling, er is een potje voor van 250 miljoen. Maar het kan bedrijven ook meer dan 20 euro kosten en dan moeten ze dus een deel zelf betalen.

"Dit is bedoeld als overgangsfase", zegt een woordvoerder van het ministerie. "Hierdoor worden bedrijven gestimuleerd met het preventief laten testen van hun werknemers." Als het potje leeg is of de einddatum van 31 mei is bereikt, is het de bedoeling dat bedrijven zelf de infrastructuur en kennis hebben om preventieve testen te regelen. En het dus ook helemaal zelf betalen.

Wilco van Wijk van Coronasneltestdirect: "Een normale sneltest kost bij ons 65 euro. Ook kunnen bedrijven preventief laten testen voor een lagere prijs, omdat het om grotere hoeveelheden tegelijk gaat. Hiervan wordt een deel door de overheid vergoed."

Fietsenbouwer Accell, goed voor zo'n duizend werknemers in Nederland, koopt al langere tijd vouchers in voor werknemers. Die mogen ze gebruiken wanneer ze zich preventief willen laten testen. Het is prettig dat de overheid nu meebetaalt, want de kosten lopen op", zegt een woordvoerder van het bedrijf. "Maar we zullen dit ook na de regeling blijven doen."

"We hebben er lang voor gepleit dat de overheid de werknemerstesten betaalt", laat MKB-Nederland weten. "Werknemers laten testen is duur, zeker voor kleine bedrijven. De regeling moet daarom in stand blijven zolang niet iedereen de kans heeft gehad om zich te vaccineren."

Gratis zelftest voor iedereen?

Sinds kort kun je naar drogisten en apotheken voor zelftesten. Deze zijn een stuk goedkoper dan PCR- en sneltesten in een teststraat, onder meer omdat er geen arts en locatie voor nodig zijn. Maar daardoor is de uitslag wel minder nauwkeurig. De uitslag is puur voor eigen preventief gebruik.

De zelftest moet je zelf betalen. Maar in Groot-Brittannië kunnen inwoners binnenkort twee keer per week gratis een zelftest krijgen. VWS laat weten dat gratis zelftesten voor alle Nederlanders nog niet op de agenda staat. Wel worden er vanaf half april gratis zelftesten voor leraren en leerlingen in het onderwijs aangeboden.

Ook kunnen particulieren zelf een sneltest bij een commerciële aanbieder laten afnemen, bijvoorbeeld als ze geen klachten hebben, tegen tientallen euro's. Ook moet je naar commerciële aanbieders als je een negatief testbewijs nodig hebt voor een buitenlandse reis. Want zo'n bewijs krijg je niet bij de GGD.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl