Het was voor de twaalfde nacht op een rij onrustig in Noord-Ierland
NOS Nieuws

Opnieuw onrust in Noord-Ierland, ondanks overlijden prins Philip

Meerdere agenten zijn vannacht gewond geraakt bij rellen in de Noord-Ierse hoofdstad Belfast, ondanks oproepen het geweld te staken vanwege het overlijden van de Britse prins Philip. Het was voor de twaalfde nacht op een rij onrustig in Noord-Ierland.

Relschoppers zochten de confrontatie met de politie in zowel een pro-Britse als een Iers-nationalistische buurt in het noorden van Belfast. Daar werd de politie bekogeld met molotovcocktails, stenen en andere voorwerpen. Ook staken relschoppers afvalcontainers en een auto in de brand.

Een brandende auto werd tegen een politiewagen geramd, twitterde een BBC-journalist:

Uit respect voor het overlijden van prins Philip, waren in pro-Britse wijken posters opgehangen met de oproep om geen actie te voeren. Ook zijn protestmarsen en bijeenkomsten afgelast.

De politie riep eerder "iedereen met enige invloed in de gemeenschappen" op om jongeren te weerhouden van crimineel gedrag.

Het is sinds begin vorige week onrustig op meerdere plekken in Noord-Ierland. In de nacht van donderdag op vrijdag raakten 19 agenten gewond, schrijft de BBC. En in een week tijd raakten bij de ongeregeldheden meer dan zeventig politieagenten gewond, melden Noord-Ierse media.

De politie zette donderdagnacht voor het eerst in zes jaar een waterkanon in tegen de relschoppers. Het is onbekend hoeveel mensen gewond zijn geraakt.

Opnieuw rellen in Noord-Ierse hoofdstad Belfast

Pro-Britse relschoppers zijn boos over de douanegrens die na brexit is ontstaan tussen Noord-Ierland en de rest van het Verenigd Koninkrijk. De protestantse Noord-Ierse Democratische Unionistische Partij (DUP) en de katholieke pro-Ierse partij Sinn Féin beschuldigen elkaar ervan olie op het vuur te gooien.

Dat vuur werd vorige week nog eens extra aangewakkerd. De politie maakte toen bekend prominente leiders van Sinn Féin niet te vervolgen voor het schenden van de coronamaatregelen op de begrafenis van IRA-kopstuk Bobby Storey, vorig jaar. De katholieke IRA is een voormalige Ierse paramilitaire terreurbeweging.

De militante republikeinse New IRA, een afsplitsing van de IRA, kwam in 2019 in het nieuws toen de groep toegaf verantwoordelijk te zijn voor de dood van een Noord-Ierse journalist.

Het conflict tussen Ierland en Noord-Ierland kent een lange voorgeschiedenis:

  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl