ANP
NOS NieuwsAangepast

Informateur Tjeenk Willink: geen dichtgetimmerd regeerakkoord, debat stimuleren

Politieke partijen die een regering willen vormen moeten dit keer afzien van een dichtgetimmerd regeerakkoord. Dat zei informateur Tjeenk Willink in zijn eerste persconferentie over de vorming van een nieuw kabinet.

Er moet een andere bestuursstijl komen en de verhouding tussen de regering en de Tweede Kamer moet worden verbeterd, zei Tjeenk Willink. "Dit kan niet met een dichtgetimmerd regeerakkoord, dat blokkeert. Het hindert de tegenmacht en zet de oppositie buitenspel."

De informateur wees erop dat hij twee opdrachten heeft gekregen: hoe een nieuw kabinet gevormd kan worden en hoe er een andere bestuurscultuur gecreëerd kan worden. En dat wordt een "heidense klus", aldus Tjeenk Willink.

Het zal een heidense klus worden, want iets wat in veertig jaar in één richting is gegaan heb je niet in veertig dagen in de andere richting terug

Tjeenk Willink over het veranderen van de bestuurscultuur

Tjeenk Willink wil zich nu nog niet bezighouden met de vraag welke partijen met elkaar willen regeren. "Dat is nog niet aan de orde." Ook staan de beleidsonderwerpen niet voorop in deze fase van de gesprekken. "Het gaat eerst om het proces, om te kijken hoe het nu verder moet."

Om te beginnen wil hij bij de fractievoorzitters inventariseren wat het onderlinge vertrouwen in de weg staat, en hoe die hindernissen weggeruimd kunnen worden.

Van klein naar groot

De PvdA-informateur begint morgen met zijn gesprekken met de fractievoorzitters van alle zeventien politieke partijen. Hij begint met de kleinste partij, dat is Sylvana Simons van Bij1 en werkt vervolgens alle partijen af, van klein naar groot.

Hij is vooral nieuwsgierig naar de nieuwe partijen 'die nog vol idealen zijn". Als voorzitter van de Eerste Kamer verkoos hij al "van alle partijen de kleine boven de grote partijen en de oppositiepartijen boven de coalitiepartijen."

De informateur weet niet of hij de gesprekken laat notuleren, zoals de verkenners Jorritsma en Ollongren lieten doen. "Je hoeft niet alles op te schrijven. Soms wil iemand gewoon even wat kwijt."

Kijk hier wat Tjeenk Willink over de komende formatie zegt:

Tjeenk Willink: regeerakkoord niet dichttimmeren

Tjeenk Willink wil met alle fractievoorzitters vooral goed doorspreken wat een nieuwe bestuurscultuur inhoudt. Een klein regeerakkoord met weinig dichtgetimmerde afspraken moet niet tot een instabiel systeem leiden. zegt hij. "Stel dat besloten wordt om geen harde afspraken te maken over het klimaat en je laat dat vrij in het debat, met al die kleinere partijen. Wat betekent dat dan? Kunnen we dat aan?"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl