ANP

De officier van justitie heeft een gevangenisstraf van zes jaar geëist tegen de Rotterdammer Kevin A. (20). A. is een van de verdachten van de gewelddadige confrontatie tussen Amsterdamse en Rotterdamse drillrapgroepen bij de Pier in Scheveningen.

Justitie verdenkt A. van voorbereidingshandelingen voor moord, omdat hij op 10 augustus vorig jaar een vuurwapen zou hebben meegenomen naar Scheveningen.

Tijdens een steekpartij kwam de 19-jarige Cennethson Janga ('Chuchu') uit Rotterdam om het leven. Twee Amsterdamse verdachten zitten daarvoor nog in voorarrest. Zij staan later dit jaar voor de rechter. Volgende week beslist de rechter of hun voorarrest verlengd wordt.

Geweld gestart

A. heeft zich volgens de officier gemengd in een ruzie tussen rapper Blacka en de Amsterdammer Tyrece B. (20). "A. is op de Pier begonnen met het geweld, waarna er chaos ontstond. In het geweld is Janga doodgestoken", zei de officier woensdag in de rechtbank in Den Haag. "A. is verantwoordelijk voor het begin van het gevecht en de beangstigende situatie die daarna ontstond."

Tijdens de zitting liet de rechtbank de beelden zien die rapper Blacka onderweg naar Scheveningen deelde op Snapchat, meldt Omroep West. Daarop is een wapen te zien. A., die met Blacka in de auto zat, ontkent in de rechtbank dat hij een wapen in zijn tas meenam naar de Scheveningse Pier. De rechtbank beschikt ook over bewakingsbeelden waarop de confrontatie tussen beide groepen te zien is.

Vuurwapenbezit en schoppen

De officier van justitie heeft niet genoeg bewijs om poging tot moord dan wel doodslag te eisen. Ook kan justitie niet bewijzen dat A. hierover vooraf met Blacka had gesproken. Wel zegt justitie genoeg bewijs te hebben voor vuurwapenbezit en het vastpakken en schoppen van B. Zijn advocaat pleitte voor vrijspraak voor deze feiten. A. staat ook terecht voor diefstal met geweld.

STER reclame