De Eemslift Hendrika EPA

Waarschijnlijk kan Boskalis vandaag niet beginnen met de berging van het Nederlandse vrachtschip dat begin deze week voor de Noorse kust in slecht weer in problemen raakte. Twee sleepboten die door het Nederlandse bergingsbedrijf zijn ingehuurd, zijn inmiddels aangekomen bij het schip, de Eemslift Hendrika. Dat ligt ongeveer 50 kilometer uit de kust. Maar het weer is vandaag te slecht om in actie te komen.

Zeven medewerkers van Boskalis zijn in het Noorse Alesund. Zij zullen zodra het weer het toelaat met helikopters worden overgevlogen. Enkele medewerkers moeten worden afgezet op een van de slepers en de anderen op de Eemslift Hendrika zelf. De bedoeling is om dan een verbinding tot stand te brengen en het schip naar rustiger water te slepen.

Eerder vandaag is er een inspectievlucht naar de Eemslift Hendrika geweest.

Boskalis zegt dat het ernaar uitziet dat de motoren van het schip zijn uitgevallen. "Het dobbert en drijft in de richting van de kust". Volgens de woordvoerder zou het binnen 12 uur op de kust kunnen varen of daar aan de grond lopen, al is dat door de windrichting en de stroming lastig te voorspellen. "We weten niet hoe het schip zich door de nacht gaat bewegen."

Bemanning van boord

Het schip, dat ruim 110 meter lang is, kreeg maandagochtend te maken met een schuivende lading, waardoor het ging overhellen en niet meer goed bestuurbaar was. Nadat er een noodsignaal was afgegeven, kwam een reddingsoperatie op gang. Aanvankelijk werden acht van de twaalf bemanningsleden met helikopters van de Noren van boord gehaald.

De kapitein bleef in eerste instantie met drie anderen achter op de Eemslift Hendrika, maar omdat het risico toch te groot werd geacht, werden zij later ook van boord gehaald.

Een van de bemanningsleden sprong in het water, om het oppikken makkelijker te maken:

Noorse reddingsactie voor bemanning Nederlands vrachtschip

De Eemslift Hendrika is eigendom van Amasus Shipping in Delfzijl. Het was vanuit Bremerhaven in Duitsland op weg naar Kolvereid in Noorwegen.

Het schip is gehuurd door Starclass Yacht Transport, dat schepen vervoert vanuit het Middellandse Zeegebied naar Noord-Europa. In Bremerhaven had het al een deel van de lading gelost. Op het moment dat de Eemslift Hendrika in slecht weer terechtkwam bestond de lading nog uit zeven zeiljachten en vissersschepen.

Jan te Siepe, eigenaar van Starclass Yacht Transport, heeft goede hoop dat de Eemslift Hendrika morgenochtend naar de wal gesleept kan worden. "Ik heb begrepen dat het weer dan beter wordt." Ook de schade voor Te Siepe lijkt mee te vallen. "Niets van onze lading is verloren. Er is een vissersboot van het dek gegleden, maar die dobbert nu in zee en wordt los naar de kant gesleept."

Volgens correspondent Rolien Créton is het overboord slaan van een deel van de lading een geluk bij een ongeluk. De Eemslift Hendrika is daardoor minder instabiel geworden.

Boskalis was eerder verantwoordelijk voor het lostrekken van het vastgelopen containerschip in het Suezkanaal.

Op beeld van de kustwacht van Noorwegen is te zien dat het groene schip dat de Eemslift Hendrika vervoerde, van boord is geslagen:

Het schip van bovenaf Kustwacht Noorwegen

STER reclame