NOS NieuwsAangepast

Nederlands vrachtschip bij Noorwegen maakt slagzij, kustwacht vreest voor kapseizen

Het Nederlandse vrachtschip Eemslift Hendrika dat gisteren voor Noorwegen in moeilijkheden raakte door een schuivende lading, koerst af op de Noorse kust. Het schip is verlaten en de hoofdmotor is uitgevallen. De reder heeft de hulp van de Nederlandse berger Smit Salvage ingeroepen om het op drift geraakte schip te bergen.

De berger is nu druk bezig om mensen en materieel te mobiliseren, zegt een woordvoerder van het moederbedrijf Boskalis. De eerste stap is het overbrengen van werknemers, met een negatieve coronatest op zak, naar Noorwegen. Ze vliegen vandaag of uiterlijk morgenochtend per chartervlucht. Verder wordt er gezocht naar een bergingsschip dat in de huidige ruige weersomstandigheden ingezet kan worden voor de Noorse kust.

Gisteravond haalde de Noorse kustwacht de laatste bemanningsleden van boord en bracht hen naar Alesund. Het schip loopt gevaar te kapseizen in de zeer hoge golven.

De Noorse kustwacht maakte deze beelden van de reddingsoperatie:

Noorse reddingsactie voor bemanning Nederlands vrachtschip

Het schip dat onder Nederlandse vlag vaart, helt sterk over doordat de lading door de storm en de ruwe zee ging schuiven. Gistermiddag werden de eerste acht bemanningsleden al geëvacueerd. De overige vier, inclusief de kapitein, deden een nieuwe poging het schip te stabiliseren. De kustwacht stuurde drie helikopters en twee schepen om daarbij te assisteren.

Rond 20.00 uur liet de kapitein aan de kustwacht weten dat langer aan boord blijven te riskant was. Daarop werden ook zij geëvacueerd. Sommige bemanningsleden moesten uit zee worden opgepikt. Een van hen zou met verwondingen naar het ziekenhuis zijn gebracht.

De achtergelaten Eemslift Hendrika functioneert nu op de automatische piloot, maar de belangrijkste motor is uitgevallen. Het schip maakt sterk slagzij en drijft in de richting van het Noorse vasteland. Het schip wordt door kustwacht vanuit de lucht in de gaten gehouden en er is ook een kustwachtschip ter plekke. De Noren maken zich zorgen om het overige scheepvaartverkeer en om booreilanden in de buurt. De golven zijn er 15 tot 18 meter hoog. De Eemslift Hendrika vervoert onder andere boten.

Ook bestaan er zorgen over milieuvervuiling, als het schip kapseist en er olie en diesel in zee weglekken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl