NOS

Goedemorgen! De Tweede Kamer kiest een nieuwe voorzitter. Het Europees Medicijn Agentschap (EMA) komt met een nieuwe advies over het AstraZeneca-vaccin.

De wekdienst liever luisteren?

Vanochtend trekt de neerslagzone naar het zuiden weg, maar er vallen nog wel verspreid over het land een aantal winterse buien en er staat een stevige noordwestenwind. In de middag breekt de zon vaker door bij een graad of 7.

Weerplaza

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je verwachten?

  • De Tweede Kamer kiest een nieuwe voorzitter. Drie Kamerleden hebben zich kandidaat gesteld om voorzitter te worden van de Tweede Kamer: de huidige voorzitter Khadija Arib (PvdA), Vera Bergkamp (D66) en Martin Bosma (PVV). Lees hier meer over de kandidaten.
  • Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) komt vandaag met een oordeel voer het AstraZeneca-vaccin. Na klachten over een zeldzame combinatie van bloedstolsels (trombose) en een laag aantal bloedplaatjes (trombocytopenie) werd in verschillende landen het prikken met AstraZeneca stopgezet. Ook Nederland besloot een prikpauze in te lassen tot het nieuwe EMA-advies.
  • Het Marengo-proces gaat verder in de zwaarbeveiligde Rechtbank Amsterdam. Hoofdverdachte Ridouan Taghi en zestien anderen worden verdacht van een reeks moorden.

Wat heb je gemist?

De gemeente Utrecht wil mensen met problematische schulden sneller helpen en ze ook weer sneller uit een schuldsaneringstraject krijgen. Nu duurt het gemiddeld elf maanden van het moment dat iemand zich meldt bij de gemeente totdat diegene begint met het traject. Dat duurt vervolgens drie jaar.

Die elf maanden voortraject, waarin bekeken wordt wat de financiële positie van iemand is en welke schulden en schuldeisers er zijn, wil de gemeente verkorten tot twee maanden. En daarna volgt dan een saneringstraject van twee in plaats van drie jaar, is het plan.

Na die twee jaar scheldt de gemeente de dan resterende schuld kwijt, als die dan ten minste 1000 euro of minder is. Utrecht betaalt dat resterende bedrag dan nog wel uit aan de schuldeisers.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

In TivoliVredenburg mogen deze maand als pilot een aantal concerten worden gegeven. Mensen moeten eerst wel een negatieve test kunnen laten zien en de coronaregels gelden ook nog steeds. Directeur Jeroen Bartelse hoopt op meer. "We zien dit toch als een lichtpunt. Vanaf nu kunnen we hopelijk langzaamaan gaan afschalen en als dit lukt misschien wel zonder deze sneltestbewijzen."

TivoliVredenburg doet mee aan pilot-evenement: 'We zien dit echt als lichtpunt'

Fijne dag!

STER reclame