Premier Borissov op een verkiezingsposter
NOS Nieuws

Zittend premier Borissov wint verkiezingen Bulgarije

In Bulgarije heeft zittend premier Bojko Borissov de parlementsverkiezingen gewonnen. Hij kreeg volgens de laatste voorlopige uitslagen met zijn centrumrechtse partij GERB 24,2 procent van de stemmen.

Dat is wel een stuk minder dan bij de vorige verkiezingen, toen de partij nog 33,5 procent van de stemmen kreeg. De populistische partij ITN (19 procent) en de socialistische partij (14,9 procent) zijn de tweede en derde partij geworden. De opkomst wordt geschat op 48 procent.

Het samenwerkingsverband Democratisch Bulgarije kreeg ruim 10 procent van de stemmen. Die groep was afgelopen zomer een van de drijvende krachten achter de protesten tegen Borissov. Hij werd beschuldigd van corruptie en machtsmisbruik.

Lonen verhoogd

Desondanks heeft Borissov dus weer gewonnen, zegt correspondent David Jan Godfroid: "Dat heeft er mede mee te maken dat hij het afgelopen jaar de lonen met een derde verhoogd heeft. Dat doet het natuurlijk goed in een land dat het armste lid van de Europese Unie is."

Borissov regeert Bulgarije sinds 2009. Omdat hij met zijn partij nu geen meerderheid heeft gehaald, wacht een lastige formatie. De tweede en derde partij willen waarschijnlijk niet met Borissov samenwerken. "Je kunt dus niet uitsluiten dat er nieuwe verkiezingen gehouden moeten worden in Bulgarije", zegt Godfroid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl