Voorzitter van de Europese Raad Charles Michel en de Libische minister van Buitenlandse Zaken Najla al-Mangoush
NOS Nieuws

Na jaren van chaos keert EU-ambassadeur terug naar Libië

De Europese Unie biedt hulp aan de nieuwe interim-regering van Libië. Zo wordt eind deze maand na een jarenlange afwezigheid weer een EU-ambassadeur in het land gestationeerd, kondigde EU-president Charles Michel vandaag aan tijdens een bezoek aan de Libische hoofdstad Tripoli.

"We zullen met de nieuwe regering samenwerken en deze ondersteunen", zei Michel na een ontmoeting met interim-premier Dbeibah en minister van Buitenlandse Zaken Mangoush. "Het economische herstel, verkiezingen en het gevecht tegen illegale immigratie zijn zaken waarbij de EU kan helpen."

Ook beloofde hij dat de EU 50.000 doses coronavaccins aan Libië schenkt. Die komen boven op de 100.000 doses van het Russische Spoetnik-vaccin die vandaag in het land aankwamen.

Vorige maand keurde het parlement Dbeibahs tijdelijke regering van nationale eenheid goed. Die staat voor de taak Libië eind dit jaar naar nieuwe parlementsverkiezingen te leiden en richt zich op verzoening van rivaliserende partijen.

Oorlog en wetteloosheid

Na de opstand tegen dictator Muammar Kadhafi en zijn dood in 2011 belandde Libië in een oorlog. Al in oktober kwamen de strijdende partijen een wapenstilstand overeen en die houdt redelijk stand. Toch zijn er nog veel buitenlandse huurlingen in het land.

Dictator Muammar Kadhafi in 2009

Volgens de Verenigde Naties waren er begin december zo'n 20.000 huurlingen en buitenlandse strijders in Libië. In januari verstreek de deadline voor hun terugtrekking, maar daar is geen gehoor aan gegeven.

De afgelopen weken groeit de roep om hun vertrek weer. EU-president Michel deed vandaag ook een oproep, net als de Libische minister Mangoush.

Betere betrekkingen

De EU is niet de eerste die een ambassade in Libië heropent. Vorige maand deed Frankrijk hetzelfde. Als teken van steun bezochten de ministers van Buitenlandse Zaken van Frankrijk, Duitsland, en Italië het land. President Saied van Tunesië bracht een staatsbezoek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl