Getty
NOS Voetbal

Het 'Duitse' affiche PSV-Heracles: leerling Schmidt vs. leraar Wormuth

  • Eline de Zeeuw

    redacteur Sport

  • Eline de Zeeuw

    redacteur Sport

Wanneer Frank Wormuth gevraagd wordt naar wat het zondagmiddagduel met PSV speciaal maakt, lacht hij hard. "Ik weet waar je op doelt... Het is een Deutsch affiche. Het wordt een ontmoeting tussen twee Duitse trainers, tussen leraar en leerling!"

De Heracles-trainer (60) kent de PSV-trainer Roger Schmidt (54) uit het verleden. Wormuth gaf les als docent bij de Duitse voetbalbond DFB, Schmidt volgde bij hem zijn trainerscursus. "Maar dat is een oud verhaal hoor, ondertussen heeft hij meer ervaring in het voetbal dan ik." Weer die lach.

Toen Wormuth in 2018 werd aangesteld als trainer van Heracles, was hij pas de tweede Duitse trainer in de eredivisie in deze eeuw. Inmiddels heeft hij er twee landgenoten als collega bij en groeit ook het aantal Duitse voetballers in Nederland hard.

Sterker, nooit waren er meer Duitse profs in de eredivisie actief dan dit seizoen: 33 spelers en 3 trainers.

Nationaliteit buitenlandse spelers in eredivisie

Duitsland 33
België 26
Zweden 14
Marokko 12
Griekenland 9

In aanloop naar de wedstrijd in Eindhoven heeft Wormuth nog geen contact gezocht met zijn oud-leerling Schmidt, maar hij wil hem via de verslaggever wel graag de groeten doen.

Die ontvangt de PSV-trainer met een grote glimlach. "Thank you. Ik ken Frank goed. Toen we voor het eerst tegen elkaar speelden (in september, red.) hebben we elkaar voor de wedstrijd ontmoet. We spreken elkaar niet veel, maar ik ben altijd blij hem weer te zien."

"Hij was een geweldige leraar", vervolgt Schmidt. "Het is niet eenvoudig om het altijd interessant te houden voor alle trainers, maar Frank deed dat heel goed. Ook in Almelo maakt hij indruk. Heracles speelt agressief, moedig en met een eigen idee."

'Leerling' Schmidt over Wormuth: 'Frank was een geweldige leraar'

Zowel Wormuth als Schmidt leunt op Duitse spelers. Beide trainers hebben er liefst vijf in hun A-selectie. Van Philipp Max en Mario Götze tot Janis Blaswich en Marco Rente. Wat trekt hen naar Nederland?

Wormuth heeft een vermoeden. "Ik heb als eerste Duitse eredivisietrainer in jaren toch de deur geopend", grapt hij. "Nein, ik denk dat Duitse zaakwaarnemers en scouts hier steeds meer kansen voor jonge spelers zien. Ze leren hier echt voetballen, zich technisch ontwikkelen. Ze kunnen hier een geweldige stap in hun carrière maken."

De eredivisie wordt in Nederland volgens mij onderschat. Er is hier weinig waardering.

Roger Schmidt

Schmidt benadrukt dat de eredivisie in het buitenland goed bekendstaat. "In Nederland wordt de eigen competitie volgens mij onderschat. Er is hier weinig waardering voor hoe goed het voetbal hier is, de stadions, de fans. De competitie ontwikkelt zich met modern spel en dat maakt het aantrekkelijk voor jonge, Duitse spelers."

Degelijk

Die mengen zich bovendien makkelijk met de Nederlandse voetballers, ziet Wormuth. "Dat is ook de reden waarom we vaak spelers uit Noorwegen, Denemarken en Duitsland halen. Hun mentaliteit ligt vaak dicht bij elkaar."

Duitse voetballers staan bekend als degelijk en trouw en zouden over een groot loopvermogen beschikken. Maar dé Duitse prof bestaat niet, zegt Schmidt hoofdschuddend. "Iedereen denkt dat ze ambitieus zijn en hard werken. Maar och, ik zie ook genoeg Nederlandse spelers die dat doen. En ik ken Duitsers die juist lui zijn."

ANP
27 september 2020: Roger Schmidt begroet Frank Wormuth

Wormuth weet wel wat zijn voetballende landgenoten typeert. "Ik zeg altijd: bij Duitsers is het glas halfleeg en bij Nederlanders halfvol. De Duitse spelers leren hier het glas halfvol te zien."

Als trainer heeft Wormuth dat de afgelopen jaren in Nederland ook geleerd. "Natuurlijk. Ik ben hier ook rustiger geworden, al is dat wel afhankelijk van de uitslagen", lacht hij.

De wedstrijd tegen PSV gaat hij in ieder geval met veel vertrouwen in. De Heracles-trainer belooft zijn oude pupil voor de wedstrijd nog een bericht te sturen. "Ik schrijf Roger Schmidt een appje. Ik zeg hem alvast 'sorry'."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl