ChristenUnie-leider Segers (links) met op de achtergrond VVD-voorman Rutte
NOS Nieuws

ChristenUnie zet VVD onder druk, Segers wil niet verder onder Rutte  

De ChristenUnie komt niet in een volgende regering als VVD-leider Mark Rutte opnieuw premier wordt. Onder Ruttes leiding kan een nieuw kabinet "niet op geloofwaardige wijze" zorgen voor een cultuuromslag, zegt partijleider Gert-Jan Segers in het Nederlands Dagblad.

Volgens de voorman van de ChristenUnie "is er gewoon te veel gebeurd" om onder Rutte in een nieuw kabinet te komen. "De bestaande cultuur, waarin verkiezingen een hinderlijke onderbreking lijken te zijn en waarin tegenmacht wordt belemmerd, van die cultuur kunnen wij hoe dan ook geen deel uitmaken."

Segers zegt dat hij het besluit inmiddels persoonlijk aan Rutte heeft laten weten.

Als u mij vraagt of een andere politieke cultuur zwaarder weegt dan gewoon maar snel doorgaan met de formatie, is mijn antwoord ja.

ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers

Samenwerking met de VVD in een volgend kabinet is wat Segers betreft nog wel mogelijk, maar dan wel met een andere premier. "Het gaat om Rutte als de toonaangevende beelddrager van de politieke cultuur van de afgelopen tien jaar. Het is niet geloofwaardig als de man die verantwoordelijk is voor die cultuur, het kabinet gaat leiden dat die cultuur juist moet veranderen."

Volgens Segers zit de formatie in een buitengewoon ingewikkelde impasse, maar geeft dat voor hem nu niet de doorslag. "Als u mij vraagt of een andere politieke cultuur zwaarder weegt dan gewoon maar snel doorgaan met de formatie, is mijn antwoord ja."

Rutte kwam donderdag zwaar onder vuur te liggen in de Tweede Kamer. Toen werd duidelijk dat hij met oud-verkenners Jorritsma en Ollongren had gesproken over de positie van het kritische CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt, terwijl hij dit eerder had ontkend.

Bijna de hele Kamer steunde een motie van afkeuring tegen Rutte. Een motie van wantrouwen haalde het net niet, omdat huidig coalitiegenoten CDA, D66 en ChristenUnie tegenstemden.

Segers noemt die motie van wantrouwen een groot dilemma. "Willen we een kabinet midden in de coronacrisis onthoofden, waardoor we de politieke chaos alleen maar vergroten? Daarvoor durfden wij geen verantwoordelijkheid te nemen. Maar wij willen niet terug naar business as usual."

Kijk hier het 14 uur durende debat in een kleine 4 minuten terug:

14 uur debat in een kleine 4 minuten: een motie van afkeuring en Rutte door het stof

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl