Kaag en Rutte in de Kamer
NOS Nieuws

Jongeren D66, CDA en ChristenUnie zien regeren met Rutte niet meer zitten

De jongerenorganisaties van D66, CDA en ChristenUnie vinden dat hun moederpartij niet aan de formatiegesprekken moet beginnen zolang de VVD Rutte als partijleider heeft.

Bij PerspectieF, de jongerenorganisatie van de ChristenUnie, gaat een brief van leden rond waarin partijleider Segers wordt opgeroepen niet met Rutte in zee te gaan.

Voorzitter Bina Chirino van PerspectieF zegt tegen het Nederlands Dagblad dat het bestuur niet achter de brief staat. Maar het vindt wel dat er door de Tweede Kamerfractie een fout is gemaakt.

Chirino: "We hadden graag gezien dat er voor de motie van wantrouwen gestemd was. Het vertrouwen in Mark Rutte is volgens ons weg. Regeren met de VVD kan nog wel, maar zonder Mark Rutte. We vinden hem geen geloofwaardig leider van Nederland meer."

De Jonge Democraten, de jongerenorganisatie van D66, vindt dat de partij wel verder kan met de VVD maar niet meer met Rutte.

"Dat zou volstrekt ongeloofwaardig zijn", zegt voorzitter Leonie Janssen tegen Nieuwsuur. "We willen nieuw leiderschap."

De jongeren vinden dat Kaag en Hoekstra nu aan zet zijn en hadden steun aan de motie van wantrouwen terecht gevonden.

Het CDJA ziet samenwerking in een coalitie met de VVD nu helemaal niet meer voor zich, zegt voorzitter Hielke Onnink. "Rutte nog op zijn woorden geloven is lastig." De jongeren vinden dat het urenlange debat nog steeds niet voldoende antwoord heeft gegeven.

Minderheidskabinet

De JOVD, waar Rutte als oud-voorzitter erelid is, ziet hem nog graag terugkeren als premier. Al zijn er daar wel zorgen over het gebrek aan vertrouwen bij de andere partijen.

"Ik zou het liefst zien dat VVD en D66 een minderheidskabinet vormen", zegt landelijk voorzitter Hilde Wendel. "Maar als D66 het vertrouwen te beschadigd vindt, dan moet D66 maar de regie nemen, en moet desnoods de VVD in de oppositie." Al ziet de JOVD het scenario met Kaag als premier totaal niet zitten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl