IC's Curaçao overvol door corona: 'Toeristen terugroepen is een paniekreactie'
Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft Nederlandse vakantiegangers en stagiairs op Curaçao opgeroepen om het eiland te verlaten als hun verblijf niet strikt noodzakelijk is. "Ik begrijp de reactie van de Nederlandse regering, maar het is ook wel een beetje een paniekreactie", zegt Jan Huurman in het NOS Radio 1 Journaal. Hij was jarenlang inspecteur Gezondheidszorg op het eiland.
"Heel veel draagt het niet bij, want het zijn gezonde toeristen. Die leggen geen druk op het systeem." Tegelijkertijd is de besmettingsgraad op Curaçao heel hoog. "Het staat aan de mondiale top van besmettingen. Dat betekent dus dat we massaal mensen uit een hoog risicogebied naar Nederland gaan terughalen. Ik zou zeggen: laat die mensen gewoon hun vakantie afmaken en laat ze gefaseerd terugkomen."
Veel reizigers uit Curaçao maken zich zorgen over de situatie op het eiland:
Huurman zegt niet verbaasd te zijn door de nijpende situatie op het eiland. "Ik had het al voorspeld. In het begin van de pandemie gingen de grenzen dicht. Dat kon dankzij Nederlandse steun om het negatieve effect op het toerisme te beperken."
Maar de grenzen gingen toch weer open, en de coronaregels werden wisselend aangescherpt en versoepeld, weet Huurman. "Eigenlijk is het afgelopen jaar een soort hollen of stilstaan-beleid geweest."
Twee factoren hebben volgens Huurman de afgelopen geleid tot de toename aan besmettingen. "De opkomst van de Britse coronavariant met een veel hogere reproductiefactor en de lokale verkiezingen, met veel meer bijeenkomsten."
De gevolgen hiervan zijn duidelijk zichtbaar. "Op dit moment bezwijkt het zorgsysteem. Daar liggen iets van 33 mensen op de IC. In Nederland zouden we dan 3300 mensen op de IC hebben liggen. Dat is heel veel", zegt Huurman.
Meer vaccins dan in Nederland
Dat er om meer medisch personeel wordt gevraagd, noemt Huurman logisch. "En wat ze echt nodig hebben is beademingsapparatuur. Die komt er."
De vaccinvoorraad op het eiland moet binnenkort ook ruimschoots op orde zijn. "Ik heb begrepen dat er 30.000 extra vaccins worden binnengevlogen." Als die vaccins op heel korte termijn worden toegevoegd aan de huidige voorraad, dan is die relatief hoger dan in Nederland, zegt Huurman.
Daarom denkt Huurman dat de genomen maatregelen bij elkaar de hulp bieden die noodzakelijk is, al is het probleem daar niet meteen mee opgelost. "Ze moeten de storm van de komende twee weken even doorstaan. Er zit niets anders op."