Drukte vandaag in het Vondelpark
NOS NieuwsAangepast

Grote drukte in parken, twee aanhoudingen bij ontruiming Vondelpark

Vanwege te grote drukte is vanmiddag in een aantal parken ingegrepen. In Amsterdam heeft de politie het Vondelpark ontruimd omdat veel bezoekers de coronaregels overtraden. Twee mensen zijn aangehouden.

Om 14.45 uur gingen de ingangen dicht voor nieuwe bezoekers, rond 18.30 uur werd het park op last van burgemeester Halsema ontruimd. Een deel van de aanwezigen vertrok niet meteen. Het Parool schrijft dat mensen over hekken klommen, vuurwerk afstaken en flessen naar agenten gooiden.

De politie bevestigt dat laatste. "We hebben twee mensen aangehouden, het park is nu zo goed als leeg en weer rustig. "

Een woordvoerder van burgemeester Halsema laat aan AT5 weten dat het Vondelpark niet enkel vanwege drukte ontruimd werd. "Een grote groep klonterde samen rondom het monument met drank en muziek. Een te grote groep die zich niet aan de coronamaatregelen hield en geen anderhalve meter afstand hield."

Volgens de woordvoerder liet de groep zich niet aanspreken door de politie en handhaving en was er sprake van agressief gedrag. AT5 meldt dat er in het park veel afval is achtergebleven.

Na de ontruiming in het Vondelpark trokken veel mensen naar het Museumplein. Daar brak volgens de politie een vechtpartij uit waarbij iemand naar het ziekenhuis moest worden gebracht. Inmiddels is het rustig op het plein.

Ook in andere parken in Amsterdam was het vandaag druk. Zo laat de politie weten dat het in het Oosterpark te druk was en iedereen het park moest verlaten.

RTV Utrecht meldt dat ook in het Utrechtse Park Lepelenburg mensen zijn verzocht weg te gaan. Het was er volgens de gemeente te druk waardoor er geen afstand meer gehouden kon worden. Ook in het Park Paardenveld, het Wilhelminapark en het Griftpark hadden zich te veel mensen verzameld.

In het Sonsbeekpark in Arnhem geldt sinds vanmiddag een alcoholverbod. Burgemeester Marcouch heeft de maatregel voor de tweede keer dit jaar afgekondigd omdat gisteren een grote groep jongeren zich niet aan de coronaregels hield.

"Bezoekers worden gesommeerd hun drank weg te bergen in tassen en niet meer te gebruiken. Wie daar niet naar luistert, wordt gevraagd het park te verlaten", zegt een verslaggever van Omroep Gelderland die in het park aanwezig was.

Overtreding van de coronamaatregelen

Ook in het Noorderplantsoen in Groningen waren politie en boa's druk met het controleren van de naleving van de coronamaatregelen en een alcoholverbod. Met een politiebusje werd omgeroepen dat de bezoekers zich aan de regels moeten houden.

"Mensen worden vriendelijke verzocht zich aan de coronamaatregelen te houden. Dat lukt nu niet goed", zei een woordvoerder van de gemeente Groningen tegen RTV Noord. "Dan kunnen we ook geen andere conclusie trekken dan dat mensen weg moeten gaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl