ANP
NOS Nieuws

Drukte bij notarissen door nieuwe regels voor jonge kopers

Notarissen hebben het de afgelopen tijd druk gehad. Huizenkopers onder de 35 jaar kunnen nog tot morgen (1 april) een huis boven de 400.000 euro kopen zonder overdrachtsbelasting te betalen. En dat hebben de notarissen gemerkt.

Door de deadline van 1 april wilden jonge huizenkopers nog snel een huis kopen. Ook kregen notarissen veel vragen. "We waren voorbereid op veel vragen, maar we hadden weinig tijd na het invoeren van de regelgeving", zegt Lucienne van der Geld, directeur van Netwerk Notarissen.

Daarbovenop kondigde de Belastingdienst anderhalve week geleden een verruiming van de regels aan. De Belastingdienst keurt het goed als de juridische overdracht voor 1 april is, terwijl de daadwerkelijke sleuteloverdracht na deze datum ligt. De verkoper kan daardoor nog maximaal een maand in het huis blijven wonen, voordat de koper het huis betrekt.

"Van die mogelijkheid is veel gebruik gemaakt. Bij fiscale faciliteiten zie je dat de grenzen worden opgezocht. Met deze verruiming door de Belastingdienst zijn de eerste stappen naar begrip gezet", zegt notaris Aniel Autar uit Rotterdam.

Geen overdrachtsbelasting

Voor alle huizenkopers onder de 35 jaar geldt sinds begin dit jaar dat ze geen 2 procent overdrachtsbelasting meer hoeven te betalen. Vanaf 1 april komt de overdrachtsbelasting weer terug als het huis duurder is dan 400.000 euro. Aanvankelijk gold er helemaal geen grens, maar vanuit de Tweede Kamer kwam hier kritiek op, omdat dure huizen doorgaans niet door starters gekocht worden, maar eerder door doorstromers, ook als ze al bijna 35 zijn.

Hogere huizenprijzen

Jonge huizenkopers willen nog snel profiteren van het belastingvoordeel, maar de huizenprijzen stijgen ook. "In grote lijnen is het voordeel wat de starter heeft, teruggekomen op de bankrekening van de verkoper", zegt Jerry Wijnen, makelaar en voorzitter van MVA regio Amsterdam.

Starters en huizenkopers onder de 35 jaar zullen voornamelijk naar huizen kijken onder de 400.000 euro om zo geen overdrachtsbelasting te hoeven betalen. "De randjes worden opgezocht en wat je gaat zien, zijn koopsommen van 399.000 euro. Met deze regeling wordt het doel om starters te helpen niet behaald", zegt makelaar Arthur Pollen uit Utrecht. Hij stelt dat het de komende jaren afwachten is wat de uitwerking van de wetgeving zal zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl