Bekijk hier de samenvatting Jong Oranje-Jong Hongarije (6-1) Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Na twee teleurstellende gelijke spelen had Jong Oranje plaatsing voor de kwartfinales van het EK niet meer in eigen hand. Maar na de 6-1 zege op Jong Hongarije, dinsdagavond, sluit de ploeg van Erwin van de Looi de poulefase zelfs af als groepswinnaar. "Laten we even genieten van het moment", sprak de bondscoach.

Tegen de al uitgeschakelde Hongaren liet Nederland eindelijk zien wat het in zijn mars heeft. Met dynamisch aanvalsspel creëerde het team kans op kans. Omdat het op het andere veld bij Jong Duitsland-Jong Roemenië 0-0 bleef, staat Nederland eind mei in de kwartfinales.

Van de Looi rekende daarmee af met alle kritiek die loskwam na de eerste twee duels. "Daarin speelden we gewoon onder ons niveau. Dat weten wij ook. Maar vandaag hebben we laten zien wat we eigenlijk al heel lang laten zien: dat we een echt team zijn."

Van de Looi trots op Jong Oranje: 'Laten zien dat we een team zijn'

Tijdens dit EK barstte de discussie los over de speelwijze van het elftal. Ook kwam er kritiek nadat Van de Looi tegen de Duitsers allebei zijn centrumspitsen (Myron Boadu en Brian Brobbey) op de bank had laten beginnen.

"Bij ons intern zijn dat nooit issues geweest", reageerde Van de Looi daarop. "Wij weten waar we mee bezig zijn. We kwamen hierheen om de kwartfinales te halen en ons eerste doel is nu bereikt."

Deze week kwamen er berichten naar buiten dat de KNVB en Van de Looi dicht bij een akkoord zijn over een nieuw contract. De coach wilde daar weinig over kwijt. "Mooi dat de KNVB de intentie heeft uitgesproken om door te gaan. Het is altijd fijn als je gewaardeerd wordt. Maar we zijn nu op een EK en dat is geen gespreksonderwerp."

Uitblinker Gakpo

Van de Looi zag dat Cody Gakpo zich tegen Hongarije kroonde tot man van de wedstrijd. Met twee doelpunten, een assist, een versierde strafschop en heel wat geslaagde acties speelde de PSV'er een steengoede partij.

"Maar dat doet hij vaker", aldus Van de Looi. "Cody maakt een geweldige ontwikkeling door."

Uitblinker Gakpo solliciteert naar grote Oranje: 'Dat is het doel'

De hoofdrolspeler zelf nam na afloop verlegen de complimenten in ontvangst. "Het was een prima wedstrijd van ons allemaal", sprak de aanvaller bescheiden.

Met zijn goede spel solliciteert Gakpo naar een EK-selectie voor het 'grote' Oranje. "Het is nu zaak om deze lijn door te trekken bij PSV, wie weet hoe het dan allemaal gaat lopen. Oranje is het uiteindelijke doel."

Bekijk hieronder ook de reactie van Dani de Wit, de maker van de 1-0:

De Wit hield geduld met Jong Oranje: 'Hij komt wel, hij komt wel'

STER reclame