NOS Sport

Amerikaan Chen pakt voor derde keer op rij wereldtitel op WK kunstrijden

Amerikaan Chen verovert voor derde keer op rij wereldtitel kunstrijden

Op het wereldkampioenschap kunstrijden in het Zweedse Stockholm heeft Nathan Chen voor de derde keer de wereldtitel veroverd. De Amerikaan hield dankzij een foutloze vrije kür de Japanners Yuzuru Hanyu en Yuma Kagiyama ruimschoots achter zich.

Chen kreeg met 320,88 punten als enige schaatser meer dan 300 punten. Chen, die in 2018 en 2019 ook WK-goud won (in 2020 ging het WK niet door vanwege de coronapandemie), werd donderdag derde op de korte kür achter Hanyu en Kagiyama. Zaterdag maakten de Japanners echter fouten.

Tweevoudig olympisch kampioen Hanyu, die de korte kür won, kwam drie keer met een hand op het ijs na een sprong en zakte naar de derde plaats. Kagiyama voerde twee sprongen niet goed uit, maar hield zijn tweede plaats wel vast.

Russisch duo verovert ijsdansgoud

Bij het ijsdansen ging het WK-goud naar Viktoria Sinitsina (25) en Nikita Katsalapov (29). Het Russische duo was vorig jaar ook al de beste bij de EK.

Op de vorige WK, in 2019, waren Sinitsina en Katsalapov tweede geworden achter het Franse duo Gabriella Papadakis en Guillaume Cizeron, die toen hun vierde wereldtitel veroverden. De Fransen lieten de WK in Stockholm aan zich voorbijgaan.

Nikita Katsalapov en Viktoria Sinitsina in actie

Daarmee lag de weg naar het goud open voor Sinitsina en Katsalapov. Zij lieten vrijdag al de beste ritmische dans zien en waren zaterdag in de vrije dans een klasse apart.

Madison Hubbell en Zachary Donohue (VS), in 2018 tweede en in 2019 derde, legden opnieuw beslag op zilver. Het brons ging naar Piper Gilles en Paul Poirier uit Canada.

Unieke prestatie Van Zundert

Nederlands succes was er de afgelopen dagen ook op de WK. Lindsay van Zundert reed bij haar debuut een foutloze vrije kür en eindige als zestiende. Het is 45 jaar geleden dat een Nederlandse kunstrijdster hoger eindigde op een WK.

Dianne de Leeuw was in 1976 de laatste die een topprestatie neerzette; zij veroverde dat jaar het brons.

Bekijk hieronder het WK-debuut van kunstrijdster Van Zundert.

Kunstrijdster Van Zundert zestiende bij WK-debuut na foutloze kür

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl