NOS Nieuws

Hardrijders in België krijgen bij boete voortaan ook brief van een doodrijder

Belgische automobilisten die te hard rijden, krijgen voortaan niet alleen een boete op de mat, maar ook een brief van iemand die bij een verkeersongeluk een dodelijk slachtoffer maakte. Dat melden Belgische media. De bedoeling van deze aanpak is dat overtreders hun rijgedrag zullen aanpassen.

Het gaat om waargebeurde verhalen van anonieme bestuurders. Zo is in een van de brieven het verhaal van J. te lezen: "Een seconde later lag de man levenloos op de grond. Hij overleed en mijn leven veranderde voorgoed." Als J. langzamer had gereden had hij eerder kunnen remmen en was het waarschijnlijk anders afgelopen.

De nieuwe aanpak komt van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde. Die liet de universiteit in Leuven onderzoeken of het ook echt werkt. Zonder de brief heeft een boete geen effect op het rijgedrag, blijkt uit het onderzoek. Bij automobilisten die de brief wel ontvingen daalde de intentie om te snel te rijden met 25 procent.

De Belgische minister van Justitie Vincent van Quickenborne is tevreden over de aanpak. "Als we iets willen doen aan de verkeersveiligheid, gaat het niet alleen over boetes geven. Het gaat vooral over mensen te laten ­nadenken over de gevolgen van gevaarlijk rijgedrag. Deze persoonlijke brief bij de boete is een heel directe wijze om dit te doen."

Eerder dit jaar was in België ook een campagne om het gedrag drankrijders aan te pakken. Automobilisten die werden betrapt met te veel drank op kregen een sleutelhanger met de naam van een kind dat was verongelukt in het verkeer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl