Zeilsters Bekkering en Duetz in actie op Lanzarote
NOS SportAangepast

Zeilduo Bekkering/Duetz toont vorm in aanloop naar Olympische Spelen

Zeilsters Annemiek Bekkering en Annette Duetz hebben een knap resultaat neergezet bij de ingelaste Lanzarote Regatta. Het Nederlandse zeilduo pakte het zilver in de 49erFX-klasse.

Als gevolg van de coronapandemie werden alle wereldbekerwedstrijden afgelast. Om de zeilers en surfers toch een meetmoment te bieden richting de Olympische Spelen van komende zomer in Tokio, werd een toernooi georganiseerd bij Lanzarote. Het grootste deel van de internationale zeilwereld traint op de Canarische Eilanden, waardoor liefst veertig landen op de deelnemerslijst stonden.

In de 49erFX-klasse gold het duo Bekkering/Duetz als een van de topfavorieten en de Nederlandse vrouwen maakten die status waar. De tweevoudig wereldkampioenen (in 2018 en 2019 pakten ze WK-goud) hoefden alleen het Braziliaanse tweetal Martine Grael/Kahena Kunze, de regerend olympisch kampioen, voor zich te dulden.

'Veel goede momenten'

"Het was echt gekkigheid. We lagen op de eerste plaats in de eerste race van de dag. Met veel wind en grote golven. We maakten een fout en gingen om en nog een keer om en nog een keer. Niet geheel onze stijl", keek Bekkering na de race terug op een hectische dag.

"De samenvatting van de week is wel dat we heel veel hele goede momenten hadden en ja, af en toe wat foutjes die niet nodig zijn. Maar we zijn wel heel blij dat we tweede zijn geworden. Er zit zeker weten meer in."

Van der Meer en Bouwer vorig jaar in actie op de Kieler Woche

Bekkering en Duetz waren al zeker van een olympisch ticket. In de Nacra-klasse (catamarans) probeerden Laila van der Meer en Bjarne Bouwer Nederland nog aan een olympische startplek te helpen, maar zij slaagden daar niet in. Het duo werd veertiende.

Hoewel de kans klein was dat Van der Meer en Bouwer zich zouden kwalificeren, toonden de Nederlanders zich toch enigszins teleurgesteld. Bouwer: "We gingen er van tevoren natuurlijk niet vanuit dat we ons zouden kwalificeren voor de Olympische Spelen, maar ja, in je hoofd is er altijd een kleine kans. Dus we gingen er vol voor. Als het dan niet lukt, is het wel echt balen."

Op naar 2024

Desondanks hebben ze hun blik alweer op de toekomst gericht. "We zijn heel gemotiveerd om een medaille te halen in Parijs en nu is het in ieder geval heel duidelijk wat we moeten doen en dan komt het vanzelf allemaal wel. Daar gaan we ook van genieten", keek Bouwer na afloop van de regatta in Lanzarote al vooruit naar de Olympische Spelen van 2024 in Parijs.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl