NOS Nieuws

Wekdienst 26/03: Uitslag voorkeursstemmen bekend • Zonnestudio's willen open

Goedemorgen! Vandaag start het kort geding dat zonnestudio's hebben aangespannen tegen de Staat en maakt de Kiesraad de officiële uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen bekend.

Eerst het weer. Wolkenvelden en zonnige momenten wisselen elkaar vandaag af. Lokaal valt een bui. De zuidwestenwind is matig en het wordt 13 tot 15 graden. Vanavond en morgenochtend trekken buien over het land en is het frisser met maximaal 9 graden.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je verwachten?

  • Vandaag maakt de Kiesraad de officiële uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen bekend. Ook wordt dan duidelijk wie er met de meeste voorkeursstemmen in de Tweede Kamer komt.
  • De zonnestudio-branche staat tegenover de Staat in een kort geding om toch open te mogen. De branche kreeg vorige week tot zijn eigen verbazing te horen dat de studio's dicht moeten blijven, terwijl de contactberoepen woensdag hun deuren mochten openen. De overheid beschouwt zonnestudio's als "publieke plaats", zoals musea en zwembaden, die ook gesloten blijven.
  • Na de nederlaag in de WK-kwalificatiewedstrijd Nederland tegen Turkije van afgelopen woensdag, geeft bondscoach Frank de Boer een persconferentie. Deze is vanaf 13.00 uur te volgen op NOS.nl en in de NOS-app. Morgen speelt het Nederlands elftal in Amsterdam tegen Letland.

Wat heb je gemist?

VVD-leider Mark Rutte en D66-leider Sigrid Kaag ontkennen in hun formatiegesprek iets te hebben gezegd over CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt. Dat zegt Rutte naar aanleiding van een openbaar geworden geheime notitie met hoofdpunten voor de formatiegesprekken. "Wij hebben in ieder geval het niet gehad over Pieter Omtzigt."

In de notitie staat letterlijk: 'Positie Omtzigt, functie elders'. De woorden zorgden voor veel opschudding en wrevel bij vooral het CDA. De verkenners moeten zich niet bemoeien met Kamerleden, zei CDA-leider Hoekstra. Hij zei dat ook hij in zijn formatiegesprek niet heeft gesproken over de nummer twee van de partij.

Het is onduidelijk wie wel over de positie van Omtzigt is begonnen. Het is nog maar de vraag of Ollongren zelf tekst en uitleg hierover moet geven, bijvoorbeeld in een debat met de Tweede Kamer. Volgens Rutte hoeft ze dat niet. "Ze is nu gestopt als verkenner. De opdracht ligt nu bij nieuwe verkenners. Niemand gaat hier uitleg over geven."

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Vandaag wordt de zeldzame zeehond Melanie weer teruggezet in de natuur. Het dier spoelde begin dit jaar verzwakt aan in Noordwijk. Eenmaal binnengebracht reageerden de verzorgers verrast: Nooit eerder werd bij de zeehondenopvang een volledig zwarte zeehond binnengebracht.

De zeehond heeft melanisme, het tegenovergestelde van albinisme. Door een genetische afwijking maakt het dier te veel van het pigment melanine aan, wat resulteert in een zwarte vacht. De verzorgers gaven het dier daarom de toepasselijke naam Melanie.

De zeehond moest aansterken en kan nu weer terug de natuur in.

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl