Minister Ollongren vanochtend op het Binnenhof
NOS Nieuws

Ollongren positief getest op corona, formatiegesprekken geannuleerd

De gesprekken in de formatie gaan vandaag niet door. Verkenner Ollongren is positief getest op het coronavirus.

Ollongren (D66) en medeverkenner Jorritsma (VVD) zouden vandaag de partijleiders Rutte (VVD) en Kaag (D66) ontvangen. Maar die afspraken zijn geannuleerd.

Hoe en wanneer de gesprekken doorgaan, wordt nog bekeken. Ollongren was vanochtend al in het gebouw van de Tweede Kamer. Kort voor de geplande afspraak, verliet ze de Kamer.

Jorritsma zei vanochtend dat de gesprekken misschien voor een deel digitaal worden voortgezet, maar of dat echt gebeurt, is nog niet zeker. Het was de bedoeling dat de verkenners uiterlijk volgende week dinsdag hun verslag klaar zouden hebben, maar Jorritsma heeft er een hard hoofd in of dat gaat lukken: "Dit gaat natuurlijk wel wat vertraging opleveren."

De fractievoorzitters die vorige week zijn langsgekomen, zouden zich moeten laten testen, zegt Jorritsma:

Jorritsma: alle fractievoorzitters moeten zich laten testen

De verkenners spraken begin deze week met de leiders van alle partijen. Bijna iedereen vindt dat VVD en D66 het voortouw in de formatie moeten nemen. Alleen zitten die twee tot nu toe niet op één lijn. Rutte wil eerst een coalitie over rechts onderzoeken, Kaag voelt meer voor een kabinet met één of meer linkse partijen.

Keijzer eerder positief getest

Ollongren, die ook minister van Binnenlandse Zaken is, is binnen korte tijd het tweede lid van het kabinet, dat positief getest is. Eerder deze week meldde staatssecretaris Keijzer dat ze besmet is. Daarna kregen de overige kabinetsleden het advies zich woensdag ook te laten testen en ook Ollongren heeft dat gedaan.

Het kabinet hoefde niet in quarantaine, omdat de bewindslieden genoeg afstand tot Keijzer zouden hebben gehouden. Woordvoerders melden inmiddels dat veel ministers negatief zijn getest, onder wie premier Rutte. Eventuele andere positieve uitslagen zijn nog niet bekend.

In een korte verklaring benadrukte Jorritsma dat Ollongren zich alleen preventief had laten testen en geen klachten had. Zij zei ook dat de verkenners zich steeds aan alle coronaregels hebben gehouden, ook in de ontmoetingen met de partijleiders. Jorritsma gaat daarom niet in quarantaine, maar zal zich over vijf dagen wel laten testen en ze roept de partijleiders op dat ook te doen.

Of ze dat ook allemaal zullen doen, is niet duidelijk. PvdA-leider Ploumen heeft al laten weten dat ze in afwachting van de uitslag in quarantaine zal gaan, net als Bij1-leider Simons.

Ollongren liet zich vanaf oktober 2019 een half jaar vervangen wegens ziekte. Ze kreeg complicaties na een operatie aan haar bijholtes.

Ollongren verlaat Tweede Kamer na positieve test

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl