NOS Nieuws

Wekdienst 25/3: EU-leiders beginnen met virtuele top • Verkenners praten verder

Goedemorgen! De Europese regeringsleiders beginnen met de virtuele EU-top en verkenners Jorritsma en Ollongren gaan verder met formatiegesprekken met partijleiders.

We beginnen met het weer. Vandaag wisselen wolkenvelden en zonnige momenten elkaar af, in het oosten kan een bui vallen. Langs de westkust breekt vanmiddag de zon vaker door. Met een zwakke tot matige zuidwesten wind wordt het 11 tot 13 graden.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je verwachten?

  • De Europese regeringsleiders starten met de virtuele EU-top. Ze zullen het onder meer gaan hebben over de coronapandemie en de onenigheid tussen de Britten en de Europese Unie over vaccins.
  • Verkenners Jorritsma en Ollongren vervolgen hun gesprekken over een nieuw kabinet. VVD-leider Rutte en D66-leider Kaag gaan bij hen langs.
  • De rechtbank in Breda doet uitspraak in de zaak om paardenvleesfraude uit 2013. Het Openbaar Ministerie verdenkt hoofdverdachte Jan F. ervan paardenvlees te hebben verkocht alsof het rundvlees was. Tegen F. is vijf jaar cel geëist.

Wat heb je gemist?

Het kan dagen tot weken duren voordat het vierhonderd meter lange containerschip dat strandde bij het Suezkanaal is vlotgetrokken. Dat zei Boskalis-topman Peter Berdowski in Nieuwsuur.

Een team van Boskalis is vanochtend aangekomen in Egypte om te helpen bij de berging. Een deel van het team gaat aan boord. Tegelijkertijd wordt zoveel mogelijk technische informatie verzameld over de ballast van het schip. Ook via de satelliet wordt informatie verzameld. "De ene ploeg vliegt, de andere ploeg is alvast aan het rekenen", zegt Berdowski over de aanpak.

Het Suezkanaal in Egypte is sinds gisteren geblokkeerd door het enorme containerschip. Aan beide kanten van het kanaal zijn opstoppingen van containerschepen ontstaan.

Acties die vandaag in Egypte zijn gedaan om het schip vlot te trekken, omschrijft Berdowski als een "dappere poging".

Zo ligt het schip er bij:

Gestrand containerschip Suezkanaal nog niet vlotgetrokken

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Het zijn getallen waar Nederlanders met enige jaloezie naar zullen kijken. In Groot-Brittannië zijn al bijna 30 miljoen mensen ten minste een keer gevaccineerd. Het ene na het andere dagrecord sneuvelt: begin deze week kregen zelfs bijna 900.000 Britten hun vaccinatie. Op één dag.

Britten kunnen vaak op zeer bijzondere plaatsen terecht voor de prik. Ook in de grootste hindoetempel van het land, in het noordwesten van Londen. De Neasden-tempel biedt normaal plaats aan 2000 gelovigen, maar hun bijgebouw is nu ingericht als vaccinatielocatie.

"We verstrekken informatie aan onze achterban over het vaccin. Daarmee bereiken we veel mensen, die door de overheid minder snel bereikt zouden worden. En niet alleen wij doen dat, ook kerken, synagogen en moskeeën mobiliseren zo gemeenschappen die anders wellicht minder snel het vaccin zouden nemen", zegt Neepa Patel, woordvoerder van de tempel.

Het vaccineren in de tempel ziet er zo uit:

Engeland vaccineert ook in tempel en moskee: 'Het kan twijfel wegnemen'

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl