Kamer steunt uitblijven versoepelingen: risico's zijn te groot
De meeste partijen in de Tweede Kamer begrijpen dat versoepelingen van de coronaregels er voorlopig niet inzitten. Veel partijen, waaronder VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie, zijn het met het kabinet eens dat het gezondheidsrisico te groot is om de teugels te laten vieren.
Partijen begrijpen de vrees voor overvolle ziekenhuizen en dus het dicht blijven van onder meer horeca. Wel zijn er zorgen over dagen met mooi weer en het paasweekend, als mensen wegens dichte horeca bijvoorbeeld in parken op het gras gaan zitten om iets te drinken. Demissionair premier Rutte vindt dat het reguleren daarvan iets van de gemeenten is, en zegt dat de burgemeesters dat "ook prima kunnen".
Het is aan burgemeesters om parken te sluiten als het te druk is, want dat kunnen we gewoon niet hebben, ook in het paasweekeinde niet.
"Er is niet een 'magic formula' om te zorgen dat het in parken rustig blijft", zegt Rutte. "Het is aan burgemeesters om parken te sluiten als het te druk wordt. Want dat kunnen we gewoon niet hebben, ook niet in het paasweekeinde."
Kritiek krijgt het kabinet wel op het verschuiven van de avondklok en de uitleg daarover. Vanaf 31 maart gaat de avondklok niet meer om 21.00 uur in maar om 22.00 uur. Eerder zei Rutte nog dat een avondklok later dan 21.00 uur 'veel minder effectief' zou zijn. Hoe zit het dan dat dat nu verschuift, wilden partijen weten.
21.00 uur als begintijd zou volgens Rutte nog steeds beter geweest zijn, maar het kabinet heeft ook geluisterd naar het Veiligheidsberaad en de politie, die zeggen dat de handhaving steeds lastiger wordt als het later donker wordt. PVV-leider Wilders herhaalde zijn kritiek dat er er "geen greintje van bewijs is" dat de avondklok iets oplevert. De PVV diende ook een voorstel in om te Keukenhof weer te openen, dat niet op steun van een meerderheid kan rekenen.
Oppositiepartijen PVV en Forum voor Democratie hekelden het uitblijven van versoepelingen. De partijen vinden dat de terrassen gewoon weer open moeten omdat de kans op besmetting in de openlucht gering zou zijn.
Dat leidde tot een debat tussen Forum voor Democratie, D66 en ChristenUnie:
Denk-leider Azarkan vroeg het kabinet hoe moslims in de ramadan het grondrecht om hun religie te beleven kunnen gebruiken, als ze door de avondklok gehinderd worden. Rutte zei te begrijpen dat mensen dat willen, maar dat 's avonds na het ingaan van de avondklok naar een moskee gaan of elders samenkomen "gewoon echt niet kan".
Voor een geestelijk verzorger kan een uitzondering gemaakt worden, maar leden van een gemeente kunnen niet samenkomen. Rutte sprak ook tegen dat religie een rol heeft gespeeld bij het besluit over het verschuiven van de avondklok.
Hij hekelde verder het openen van een kerk op Urk voor honderden mensen in scherpe bewoordingen. "Heel egoïstisch en volstrekt onverantwoord", aldus Rutte.
Een aantal partijen sprak opnieuw zorgen uit over het vaccinatiebeleid: vooral het trage tempo leidt tot zorg. Minister De Jonge beloofde net als gisteren dat het aantal prikken de komende maanden flink omhoog gaat. Hij wijst er wel op dat de snelheid afhankelijk blijft van de leveringen door de producenten. Farmaceut AstraZeneca biedt volgens de minister de minste zekerheid.
Gezond leven
Partijen hadden verder nog verschillende verzoeken. CDA, SGP en ChristenUnie vinden dat het kabinet meer haast moet maken met het stimuleren van luchtreinigers in de horeca. Deze filters zitten ook in vliegtuigen en kunnen virusdeeltjes tegenhouden.
ChristenUnie en D66 willen dat het kabinet bij iedere persconferentie duidelijk zegt hoe belangrijk het is om gezond te leven, dus minder vet te eten en goed te bewegen. "Het maken van een ommetje helpt", aldus Kamerlid Dik-Faber. Verder vinden VVD en D66 dat er meer pilots moeten komen met het testen bij evenementen, bijvoorbeeld bij voorstellingen of concerten.