Het gezin uit Ruinerwold
In samenwerking met
RTV Drenthe
NOS Nieuws

Zoon gezin Ruinerwold: 'Verlaten boerderij was beste beslissing van mijn leven'

Een van de kinderen van Gerrit Jan van D., die jarenlang verborgen zaten in een boerderij in Ruinerwold, noemt het verlaten van de boerderij "de beste beslissing van zijn leven". In oktober 2019 zocht deze Israel om hulp, waardoor de politie het boerderijgezin vond.

Op 14 oktober 2019 trof de politie een vader met vijf meerderjarige kinderen aan in een boerderij in de Drentse plaats. Agenten waren binnengevallen omdat het zesde kind, Israel dus, om hulp had gevraagd.

Later bleek dat de kinderen, ondanks hun leeftijd van 18 tot 25 jaar, nooit ingeschreven hadden gestaan bij de gemeente. De kinderen en hun vader hadden jarenlang geïsoleerd in de boerderij geleefd.

Ingewikkelde situatie

Op Instagram deelt Israel een klein deel van zijn leven nadat de politie de boerderij was binnengevallen. Het bericht komt op de dag waarop de eerste aflevering van een vierdelige serie over het gezin op tv wordt uitgezonden. Een klein stukje van de uitzending is al te zien op de website van RTV Drenthe.

In de documentaire vertelt Israel, samen met twee oudere broers en een zus, over hun gezamenlijke verleden. Israel schrijft dat hij hoopt dat kijkers "een beetje meer inzicht krijgen in de ingewikkelde situatie zoals wij die hebben beleefd".

Hij verliet naar zijn mening een "ongezond systeem" door uit de boerderij te vertrekken. Vader Gerrit Jan van D. werd na de ontdekking van het gezin aangehouden op verdenking van vrijheidsberoving van alle negen kinderen en seksueel misbruik van de twee oudsten. De zaak tegen hem werd deze maand gestaakt. Zijn mentale gezondheid is te slecht voor een rechtszaak, oordeelde de rechter.

Nadat het gezin was ontdekt, was voor Israel het vinden van zijn plek in de maatschappij een "grote uitdaging". Een half jaar voor de ontdekking van het gezin zocht hij al eens contact met de buitenwereld, beschrijft hij. Toen noemde hij zich nog Jan.

Media-aandacht

Ook schrijft hij over de enorme media-aandacht voor het Ruinerwold-verhaal. Niet alleen in Nederland werd er veel aandacht aan besteed, ook in het buitenland was het boerderijgezin groot nieuws.

"Al gauw voelde het als een enorme lawine die over je heen komt. Het gevoel dat alles uit context wordt getrokken en iedereen zijn mening er maar over heeft, is soms heel hard." Hij vindt wel dat hij de eerste weken na de ontdekking goed is opgevangen. "Ik heb alle hulp gekregen die ik nodig had. Ik vond de mensen waar ik me vertrouwd bij voelde."

De vier kinderen die in de documentaire hun verhaal doen.

Toen hij uit de boerderij kwam, zag hij ook na jaren zijn oudste broers en zus weer. Dat noemt hij "misschien wel het allermooist".

Ook Edino, een van de oudere broers, schrijft hierover op sociale media: "Herenigd worden met al mijn broers en zussen is by far één van de mooiste momenten uit mijn leven en ik koester dit dan ook enorm. Na zoveel jaren verplicht gescheiden te zijn geweest, is daarmee mijn grootste wens in vervulling gegaan."

De eerste aflevering van de vierdelige serie Kinderen van Ruinerwold is vanavond te zien op NPO 1 om 21.30 uur en gaat over de vier oudste kinderen. De vijf jongste kinderen van het boerderijgezin staan achter hun vader, met wie ze weer samenwonen sinds zijn vrijlating op 4 maart, schrijft RTV Drenthe.

Advertentie via Ster.nl