De Duitse bondskanselier Angela Merkel
NOS Nieuws

Bondskanselier Merkel schrapt 'paaslockdown' en gaat diep door het stof

De Duitse bondskanselier Merkel heeft de geplande verscherping van de lockdown rond Pasen geschrapt, nadat ze er veel kritiek op had gekregen. Ze maakte de intrekking van de maatregel vanochtend bekend na een overleg met de premiers van de deelstaten.

Gisteren kondigde Merkel aan dat de al bestaande lockdown in Duitsland wordt verlengd tot 18 april, en dat tussen Witte Donderdag en Tweede Paasdag (1 tot en met 5 april) de meeste winkels gesloten zouden moeten zijn.

Alleen op Paaszaterdag zouden de supermarkten open mogen. Daarnaast zouden fysieke paasvieringen verboden worden.

Vragen over haalbaarheid

Vooral de lange winkelsluiting, inclusief supermarkten, leidde tot veel kritiek en vragen over de juridische en logistieke haalbaarheid van het plan.

Vandaag trok Merkel daarom haar idee voor die 'paaspauze' weer in. Ze ging diep door het stof: "Het was een fout, waarvoor ik de volledige verantwoordelijkheid draag. We hebben het gecorrigeerd, maar het heeft de bevolking onzeker gemaakt. Daarvoor vraag ik om vergiffenis", zei ze in een verklaring.

Merkel biedt excuses aan voor 'paaslockdown'

Volgens correspondent Wouter Zwart versterkt de ophef over dit plan het gevoel dat de Duitse overheid de grip op de coronacrisis aan het verliezen is.

"De Duitse deelstaten bepalen relatief veel zelf, ook in deze crisis. Het wordt steeds lastiger om één coronabeleid te maken omdat de landelijke regering en al die deelstaten elk voor hun eigen belangen aan het strijden zijn."

Ruzierondje

Volgens Zwart verzanden de landelijke corona-overleggen steeds meer in "een ruzierondje" waar halfbakken compromissen uitkomen, waar deze paaslockdown en voorbeeld van is.

"Je ziet dat Duitsland toch een beetje vervalt in micro-managen van de crisis, met een lockdownregeltje erbij of eraf. Terwijl de echte grote dossiers als het massaal testen en vaccineren nog niet lekker lopen, en dat stelt veel mensen in Duitsland teleur".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl