NOS Nieuws

Formatie dag 6: De kleinere partijen komen langs

Wat gebeurde er vandaag?

Nadat gisteren de acht grootste partijen hun opwachting maakten bij de verkenners Jorritsma (VVD) en Ollongren (D66), kwamen vandaag de negen kleinere fracties langs. Veel interesse was er voor JA21 en de ChristenUnie, de twee partijen de genoemd worden als mogelijke coalitiepartner.

Joost Eerdmans, de leider van JA21, zei na afloop dat hij wel wat voelt voor de suggestie van VVD-leider Rutte om als eerste een kabinet te onderzoeken van VVD, D66, CDA en zijn partij. Eerdmans wil dan wel dat de migratie wordt beperkt, de rol van de EU wordt afgezwakt en dat de klimaatmaatregelen minder drastisch worden.

Maar D66 voelt weinig voor samenwerking met JA21. Kaag kijkt liever naar links, bleek gisteren. Ze wil eerst onderhandelen over de inhoud, en haar prioriteiten komen overeen met die van PvdA en GroenLinks.

Gert-Jan Segers, de fractievoorzitter van de ChristenUnie werd vandaag ook ontvangen door het verkennersduo. Hij maakte duidelijk dat het wat hem betreft niet voor de hand ligt dat zijn partij een rol gaat spelen. "Ik heb vijf zetels. Er zijn partijen die veel groter zijn dan de ChristenUnie, daar ligt nu de verantwoordelijkheid."

Jorritsma en Ollongren hebben laten weten dat ze donderdag verder willen praten met VVD en D66. Rutte en Kaag worden verwacht voor afzonderlijke gesprekken met de verkenners.

We spraken vandaag met Joost Eerdmans (JA21) en Gert-Jan Segers (ChristenUnie) na hun gesprekken met de verkenners:

Eerdmans ziet rol voor JA21 in kabinet, Segers nu niet

De andere partijen die vandaag langskwamen zullen hoogstwaarschijnlijk geen rol spelen in de formatie. Sommigen hadden wel opmerkelijke adviezen. Zo wil Farid Azarkan van Denk dat er een kabinet komt zonder de VVD en andere rechtse partijen. Rutte is volgens hem niet meer geloofwaardig als premier na de toeslagenaffaire.

Caroline van der Plas van de eenmansfractie BoerBurgerBeweging wil een ministerie voor Plattelandszaken. En als een nieuw kabinet voor een meerderheid de steun van BBB nodig heeft, wil ze wel minister worden op dat departement.

Hoe gaat het nu verder?

Zoals gezegd komen Rutte en Kaag donderdag naar de Stadhouderskamer voor afzonderlijke gesprekken. Daarmee ligt de formatie een dag stil. Morgen staat er een debat in de Tweede Kamer gepland over de coronacrisis en daar moet de demissionaire premier bij zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl