De Boer snapt ophef over Qatar: 'Maar heel makkelijk om druk op ons te leggen'
Bondscoach Frank de Boer snapt de ophef over het WK in Qatar en de zorg die er is over het daar te spelen toernooi, maar vindt het niet terecht dat er nu veel druk wordt gelegd op het Nederlands elftal en een eventuele boycot. "Het is heel makkelijk om die druk op ons te leggen, maar het is een politiek gebeuren."
Hij wijst erop dat het aan de voorkant had moeten gebeuren. "Ik denk dat de KNVB daar sterk in was, destijds, dat het belachelijk was."
Volgens De Boer, die als speler twee jaar actief was in het land, en wiens broer Ronald een ambassadeur was van het WK-bid van Qatar, is het WK echter "nu eenmaal daarheen gegaan" en is het aan Oranje en de KNVB om nu juist wel erheen te gaan en aandacht te geven aan de problemen daar.
"Ik denk dat iedereen schrikt van de verhalen, maar willen we daar verandering in krijgen, zullen we er aandacht aan moeten schenken. Als we daar zijn, zullen we dat zeker doen." Op welke manier dat gaat gebeuren, is nog niet bekend. "Het is een delicate kwestie. Het ligt er ook aan wat de FIFA toelaat."
De roep om een boycot van het WK voetbal in Qatar wordt steeds luider, maar toch doet Nederland dat niet. Waarom niet, leggen we uit in deze sportexplainer.
Georginio Wijnaldum, die bij afwezigheid van Virgil van Dijk de aanvoerdersband draagt, vertelt dat de spelersgroep over het onderwerp heeft gesproken met de bond. "We zijn tot de conclusie gekomen dat het beter is als we gaan."
"Laten we daar kijken wat we kunnen doen. Hopelijk is dat iets met alle landen gezamenlijk", kan Wijnaldum ook nog niet heel concreet aangeven wat er dan gedaan moet worden. "Maar het WK is nog ver weg. We moeten ons eerst nog zien te plaatsen."
Er is veel te doen over de slechte omstandigheden waaronder arbeidsmigranten in Qatar moeten werken. Vorige maand schreef The Guardian dat er de afgelopen tien jaar meer dan 6.500 arbeidsmigranten zijn overleden in Qatar, sinds de toewijzing van het WK aan het land.
De KNVB heeft zich de afgelopen maanden actief gemengd in de discussie over mensenrechten. De voetbalbond is dus tegenstander van een boycot, maar probeert het WK-podium juist te gebruiken, door in samenwerking met de overheid en mensenrechtenorganisaties de druk op Qatar te verhogen.
Eind vorig jaar ging het in Studio Voetbal met Gijs de Jong, secretaris-generaal van de KNVB, al over de mensenrechten in Qatar.
De visie van de KNVB sluit aan op wat verschillende mensenrechtenorganisatie eerder al lieten weten. Ook zij denken dat een boycot niet de oplossing is, omdat de arbeiders daar niet mee geholpen zijn. En ook zij pleiten ervoor om in Qatar druk uit te oefenen op de autoriteiten.
Vorige week is het standpunt van de Nederlandse bond overgebracht aan FIFA-voorzitter Gianni Infantino. Ook heeft de KNVB toen overlegd met andere nationale bonden.
Ook discussie in andere landen
De discussie over een boycot wordt namelijk ook in andere landen gevoerd. Zo riepen vijf Noorse profclubs, waaronder Rosenborg, op om niet naar Qatar te gaan. De Noorse voetbalbond heeft als reactie daarop een commissie ingesteld die advies moet uitbrengen over de aanpak van de kwestie.
Het Nederlands elftal begint woensdag aan de kwalificatie voor het WK, dat in de winter van volgend jaar wordt gehouden. De kwalificatieduels van Oranje zijn live te zien en te horen bij de NOS.