A View of Hampstead Heath: Child’s Hill, Harrow in the Distance Rijksmuseum Twenthe

Het Rijksmuseum Twenthe in Enschede heeft door een eenmalige subsidie van het Rijk alsnog een kunstwerk van de Britse kunstenaar John Constable kunnen kopen. Het museum werd in 2018 voor miljoenen euro's opgelicht door internetcriminelen bij een eerdere aankooppoging.

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft een bedrag van 2,5 miljoen euro vrijgemaakt voor de aankoop, schrijft demissionair minister Engelshoven (D66) in een brief aan de Tweede Kamer.

Rekeningnummer in Hongkong

Het Twentse museum wilde het werk A View of Hampstead Heath: Child's Hill, Harrow in the Distance uit 1824, al in 2018 kopen van een Londense kunsthandelaar. Na maandenlange onderhandelingen per e-mail kwamen de twee partijen tot een koopovereenkomst. Het museum zou 2,85 miljoen euro betalen voor het werk.

Het museum kreeg per mail een rekeningnummer in Hongkong waarnaar ze het miljoenenbedrag moesten overmaken. Na de transactie bleek dat een rekening te zijn van criminelen.

RTV Oost

De kunsthandelaar en het museum raakten daarop in conflict over de schuldvraag. Beiden zeiden dat hun internetbeveiliging op orde was en gaven elkaar de schuld. De rechter stelde de Londense kunsthandelaar uiteindelijk in het gelijk, schrijft RTV Oost.

Niemand opgepakt

Demissionair minister Engelshoven schrijft in de brief dat politieonderzoek niet naar de daders heeft geleid. Wel zijn de verkoper en het museum tot een hernieuwde overeenkomst gekomen. Om de aankoop rond te krijgen springt het ministerie bij met een bedrag van 2,5 miljoen euro.

Het schilderij van John Constable gaat deel uitmaken van de permanente collectie van het Rijksmuseum. Het is voor het eerst te zien in de tentoonstelling Na de jacht!, die wordt geopend op het moment dat de coronamaatregelen het toestaan.

STER reclame