Rijksmuseum Twenthe in Enschede
NOS Nieuws

Internetcriminelen lichten Rijksmuseum Twenthe op, bijna 3 miljoen euro schade

Het Rijksmuseum Twenthe is door internetcriminelen voor bijna drie miljoen euro opgelicht. Dat heeft directeur Arnoud Odding bevestigd na een bericht van persbureau Bloomberg. Hij wil er weinig over kwijt, omdat de zaak nog onder de rechter is.

Odding kreeg volgens Bloomberg twee jaar geleden op de Tefaf-kunstbeurs in Maastricht belangstelling voor een schilderij van de Britse schilder John Constable. Dat hing in de stand van een Londense kunsthandelaar.

De twee partijen onderhandelden maandenlang via e-mail. Er werd een bedrag afgesproken van 2,85 miljoen euro. Het museum kreeg via de mail een rekeningnummer in Hongkong en het geld werd overgemaakt.

De Londense kunsthandelaar zegt het bedrag nooit te hebben gekregen. Later bleken de e-mail met de bankgegevens en het rekeningnummer afkomstig te zijn van criminelen. De twee partijen geven elkaar nu de schuld.

'Kunsthandel wist ervan'

Museumdirecteur Odding zegt tegen de NOS dat zijn mailsysteem veilig is. "Uit onderzoeken is gekomen dat er in onze e-mailsystemen geen enkele kwetsbaarheid zat, dat ze up-to-date en in orde waren. Wij hebben uiteindelijk de kunsthandelaar voor de rechter gedaagd om duidelijk te krijgen dat dit schilderij gekocht en betaald is."

De kunsthandel zegt dat bij hen de beveiliging ook op orde is. Volgens de advocaat van het bedrijf had zijn cliënt niets door. Ook zei hij dat het Twents museum had moeten controleren of het rekeningnummer inderdaad dat van de kunsthandelaar was.

De rechter gaf de Londense kunsthandel gelijk, maar zei er wel bij dat het museum op andere gronden een claim kan indienen. Het Rijksmuseum Twenthe legt zich niet neer bij de uitspraak en beraadt zich hoe het verder moet met deze zaak.

Het doek in kwestie

Het doek van Constable is in 1824 geschilderd en heet A View of Hampstead Heath: Child's Hill, Harrow in the Distance.

Het is al in Enschede, maar dat is volgens de museumdirecteur niet vreemd. "Je bent bezig met fondsenwerving en daarvoor heb je het schilderij nodig. Je wil het opnieuw door allerlei experts laten bekijken en precies weten wat je koopt", zegt Odding.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl