NOS Nieuws

Vierde aangifte tegen Vizier op Links van muzikant Aafke Romeijn

Aafke Romeijn heeft als vierde slachtoffer aangifte gedaan tegen het radicaal-rechtse actieplatform Vizier op Links. De schrijfster en muzikant zegt dat het platform haar adresgegevens via de chatdienst Telegram heeft verspreid.

"Ze deelden mijn adres met de oproep dat als iemand in de buurt van mijn huis was, ze moesten laten weten dat ze er waren", zegt Romeijn. Ze besloot na de Vizier op Links-intimidatie tegen opiniemakers met een linkse signatuur aangifte te doen van opruiing.

Vizieroplinks.org, een online actiegroep, plaatst regelmatig gegevens van politici, schrijvers en wetenschappers die als 'links' worden bestempeld. Meerdere mensen kregen afgelopen week een sticker op hun voordeur, waarop stond dat ze in de gaten worden gehouden door volgers van het platform.

Onder anderen historica Nadia Bouras, GroenLinks-politicus Huub Bellemakers en politiek adviseur van ontwikkelingsorganisatie Cordaid Paul van den Berg voelden zich bedreigd en deden aangifte. Het is niet duidelijk wie er achter de site en accounts op sociale media zitten.

Romeijn wordt al jarenlang online getreiterd en bedreigd. Vorige week schakelde ze de politie al in wegens identiteitsfraude, omdat haar naam en haar adresgegevens door anderen werden gebruikt om bestellingen te plaatsen.

Naar aanleiding daarvan vertelde de muzikant afgelopen week in het AD over de pesterijen. Vanwege die pesterijen besloot ze een Twitter-pauze in te lassen. Vooral extreemrechtse partijen zouden het op haar gemunt hebben, vanwege haar uitlatingen als linkse, feministische vrouw.

'Schandalig'

Romeijn vermoedt dat de pestoproep op Telegram kwam naar aanleiding van het artikel in het AD. "Ik kan het niet hard maken", zegt ze. "Maar ik leg wel een link tussen die oproep en de intensiteit van de bedreigingen die volgden."

Hoewel Romeijn voorlopig van Twitter af is, zegt ze zich niet geïntimideerd te voelen. "Je raakt eraan gewend", zegt ze. "Ik ben niet zo bang. Ik vind het vooral heel vervelend, irritant en schandalig dat het gebeurt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl