Deze sticker is bij meerdere mensen op de voordeur geplakt
NOS NieuwsAangepast

Stickers 'Vizier Op Links' op voordeuren geplakt, Kamervragen over intimidatie

De SP gaat Kamervragen stellen over anonieme intimidatie van opiniemakers met een linkse signatuur op hun huisadres. Meerdere mensen hebben de afgelopen weken een sticker op hun voordeur aangetroffen, waarop staat dat ze in de gaten worden gehouden door volgers van het platform 'Vizier Op Links'. "Deze locatie wordt geobserveerd door volgers van Vizier Op Links", staat op de bewuste sticker.

Nadia Bouras, historicus en universitair docent migratiegeschiedenis aan de Universiteit Leiden, trof vanochtend zo'n sticker op haar deur aan. Zij voelt zich bedreigd en wil aangifte doen.

"Ik heb een nogal uitgesproken mening. Ik denk dat ze me daarom moeten hebben. Op Twitter heb ik wel eens discussies met dit soort mensen, en dat mag," zegt ze tegen RTL Nieuws. "Maar dit gaat een stap verder. Dat ze echt bij je langskomen, zo in je privésfeer. Mijn kinderen zagen het ook, die schrokken van mijn heftige reactie."

Hester Bijl, rector magnificus van de universiteit, bestempelt de sticker als "onacceptabele en criminele intimidatie". De universiteit heeft melding gedaan bij de politie.

Ook GroenLinks-politicus Huub Bellemakers, kandidaat-raadslid in Nijmegen, kreeg een sticker op de bus, twee weken geleden. Hij besloot er toen geen ruchtbaarheid aan te geven omdat hij de anonieme stickerplakker geen publieke aandacht gunde.

Maar naar aanleiding van de tweet van Bouras besloot hij ook naar buiten te treden. "Ik had het expres niet online gezet. Nu wel, omdat Nadia het ook heeft gedaan. Om te laten zien dat ze er niet alleen voor staat."

Bellemakers kwam onlangs in het nieuws omdat hij een bijeenkomst van FvD in Nijmegen had vergeleken met een nazi-bijeenkomst. Hij denkt dat dat de aanleiding is geweest om de sticker op zijn voordeur te plakken. Niet bekend is hoeveel mensen de sticker hebben gekregen. De SP wil weten hoe de ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie hen gaan beschermen.

"Ik ervaar het als bedreigend. Ik ben wel wat gewend als het om online bedreigingen gaat, maar dit gaat een stap verder", aldus Bellemakers, "Dit geeft een onveilig gevoel, ook voor mijn vriendin, dat iemand bij je huis komt."

Bellemakers stapte naar de politie. "Maar je kunt geen aangifte doen, omdat het geen misdrijf is. Intimidatie zelf is geen strafbaar feit. De politie houdt het wel extra in de gaten. Als ik bel komen ze meteen en de burgemeester is ingelicht."

Gecoördineerde actie

Vizieroplinks.org is een online actiegroep. De activisten willen "de linkse hegemonie doorbreken en linkse netwerken, belangenverstrengelingen en subsidiestructuren in kaart brengen". Het is niet duidelijk wie er achter de site en accounts op sociale media zitten.

Bellemakers vraagt zich af of achter de stickers een gecoördineerde actie zit. "Is er een patroon? Dat iemand heeft gezegd: 'Jullie gaan die stickers plakken? 'Of zijn het losse mensen die zelf zo'n sticker bestellen?"

Vizier Op Links heeft op Twitter gereageerd: "De stickers van Vizier Op Links zijn ludiek en vrij verkrijgbaar. Er zijn er al duizenden van verstuurd, letterlijk. Beetje ingewikkeld om ons ieder individueel stickertje aan te rekenen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl