Kifah Aghbaria kijkt uit over Umm al-Fahm
NOS Nieuws

Bendegeweld belangrijkste verkiezingsonderwerp voor Palestijnse Israëliërs

  • Miral de Bruijne

    redacteur Buitenland

  • Miral de Bruijne

    redacteur Buitenland

Israëliërs gaan morgen naar de stembus, voor de vierde keer in ruim anderhalf jaar tijd. Het is nog maar de vraag of deze verkiezingen een einde maken aan de patstelling die de politiek in Israël al zo'n twee jaar in zijn greep houdt.

Een belangrijke groep kiezers zijn de Palestijnse, ofwel Arabische Israëliërs, die meer dan een vijfde deel van de bevolking vormen. Voor hen is het dodelijke geweld binnen hun eigen gemeenschap, met name bendegeweld, het belangrijkste verkiezingsonderwerp.

Wekelijks demonstreren duizenden Palestijnse Israëliërs in de stad Umm al-Fahm. Ze vinden dat de politie niet genoeg doet om hen te beschermen. Eén van de prominentste activisten is Kifah Aghbaria, van wie in twee jaar tijd vier familieleden vermoord werden. De autoriteiten hebben de zaken nooit opgelost. Aghbaria hoopt dat de verkiezingen leiden tot betere bescherming door de Israëlische politie.

Kifah Aghbaria vertelt hoe ze haar broer en drie neven verloor door het geweld:

Palestijns-Israëlische Kifah: 'Ik stem op iemand die mij steunt tegen het geweld'

Net als Aghbaria stemmen de meeste Palestijnse Israëliërs doorgaans op hun eigen partijen. Een samenwerkingsverband van die partijen haalde de vorige keer vijftien zetels, een recorduitslag, en werd daarmee de derde partij van het land. Maar na een interne strijd zakten de partijen in de peilingen naar zo'n acht zetels. Een grote groep kiezers lijkt het vertrouwen te zijn verloren, en dus grijpen andere politici hun kans.

Vooral premier Netanyahu ziet mogelijkheden om kiezers te werven onder Palestijnse Israëliërs. De afgelopen weken voerde hij volop campagne en had hij ontmoetingen met leiders uit de gemeenschap. De premier zei een einde te willen maken aan het geweld en zocht zelfs toenadering tot de conservatief-islamitische politicus Mansour Abbas.

Bendegeweld neemt toe

Het geweld tussen bendes en criminele clans is een probleem waar de gemeenschap al jaren aandacht voor vraagt. Maar het geweld neemt alleen maar toe. Vorig jaar werden 96 Palestijnse Israëliërs vermoord, het hoogste aantal in de recente geschiedenis. Ruim 90 procent van alle schietpartijen in Israël vindt volgens de politie plaats binnen de Arabische gemeenschap.

Volgens een woordvoerder doet de Israëlische politie zijn best om iets aan het geweld te doen. Het afgelopen jaar zijn er volgens officiële cijfers meer dan 5000 verdachten in de Arabisch-Israëlische gemeenschap opgepakt, ondanks de coronapandemie. De meesten worden verdacht van betrokkenheid bij schietpartijen en wapenmisdrijven.

Eigen kring

Maar mensen als Kifah Aghbaria hebben weinig vertrouwen in de politie en de overheid. Ze zegt dan ook zeker niet op Netanyahu te gaan stemmen. Volgens haar heeft de premier veel beloftes gedaan, maar deze nooit waargemaakt. Zo zou de politie te weinig doen: daders worden niet gepakt en misdaden niet opgelost.

Toch is het niet zo dat alle Palestijnse Israëliërs net als Aghbaria op een politicus uit hun eigen kring vertrouwen. Een recente peiling wees uit dat zo'n 30 procent van hen hoopt dat Netanyahu aanblijft als premier.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl