Een schip van de Duitse ngo Sea Watch
NOS Nieuws

Italië legt weer schip Sea Watch aan de ketting na redding migranten

De Italiaanse autoriteiten hebben opnieuw een schip van de Duitse ngo Sea Watch aan de ketting gelegd. Dat meldt de hulporganisatie op Twitter. Het schip zou op een onveilige manier te veel personen hebben vervoerd.

Begin maart redde de organisatie ruim driehonderd migranten uit de Middellandse Zee, nadat zij in de problemen waren gekomen bij de gevaarlijke overtocht van de kust van Noord-Afrika naar Europa. Daar zou het schip niet op ingericht zijn.

Het schip, de Sea Watch 3, ligt op dit moment in de haven van Augusta op Sicilië. De ngo bestempelt het vasthouden als straf voor het redden van drenkelingen. "Wat is het alternatief? Mensen laten verdrinken terwijl de Europese autoriteiten een oogje dichtknijpen?" twittert de organisatie.

Sea Watch heeft aangekondigd juridische stappen te ondernemen tegen de blokkade.

Schepen van Sea Watch worden vaker op last van de Italiaanse autoriteiten aan de ketting gelegd. Twee weken geleden bepaalde een rechter in Palermo dat een ander schip, de Sea Watch 4, niet langer vastgehouden hoeft te worden. Ook dat schip had volgens de inspectie een aantal gebreken.

Ondertussen dobbert een ander hulpschip, de Ocean Viking van de Franse ngo SOS Méditerranée, met 116 geredde drenkelingen op de Middellandse Zee. De organisatie zegt ondanks vier aanvragen geen toestemming te krijgen ergens aan te meren. Doordat er slecht weer op komst is, vreest SOS Méditerranée voor de gezondheid van de bemanning en migranten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl