NOS NieuwsAangepast

'Israël trekt reisvergunning Palestijnse minister in na bezoek aan Den Haag'

De Israëlische autoriteiten hebben de speciale reisvergunning van de Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken ingetrokken, nadat hij was teruggekeerd van een bezoek aan het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. Dat zegt een woordvoerder van de Palestijnse Autoriteit.

Volgens de woordvoerder houdt het innemen van de reisstatus verband met het bezoek aan het ICC, waar de Palestijnse minister Riyad al-Maliki onder meer sprak met hoofdaanklager Fatou Bensouda. Al-Maliki bezocht tijdens zijn verblijf in Nederland ook demissionair minister Stef Blok (VVD) van Buitenlandse Zaken.

Geen vrije doorgang

Israël reageert niet officieel op het voorval, maar onder meer de Amerikaanse nieuwssite Axios meldt dat anonieme Israëlische functionarissen hebben bevestigd dat het intrekken van de zogeheten VIP-reisstatus een vergelding is voor het Palestijnse bezoek aan Den Haag. Daardoor zou de minister niet langer vrije doorgang krijgen bij de door Israël gecontroleerde grenzen.

Volgens de Palestijnse woordvoerder maakte de Israëlische veiligheidsdienst dit ook duidelijk toen de minister vandaag werd ondervraagd bij terugkomst op de bezette Westelijke Jordaanoever. "Ze zeiden expliciet dat dit een strafmaatregel was voor het voortzetten van het onderzoek van het ICC", aldus de woordvoerder. Het zou nog niet duidelijk zijn voor hoe lang de vergunning is ingenomen, en wat de precieze consequenties zijn.

Eerder deze maand maakte hoofdaanklager Bensouda van het ICC bekend een onderzoek te openen naar mogelijke oorlogsmisdaden in de Palestijnse gebieden. Israël heeft zich altijd uitgesproken tegen een dergelijk onderzoek, dat premier Netanyahu "antisemitisch" noemde. Van Palestijnse kant werd de beslissing van het Strafhof met enthousiasme ontvangen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl