Ajax scoort en wisselt naar hartenlust tegen ADO en is nu elf punten los

Bekijk de samenvatting van Ajax - ADO Den Haag

Met nog acht wedstrijden te spelen heeft koploper Ajax zijn voorsprong in de eredivisie op de nummer twee PSV (en sinds zondag ook AZ) uitgebreid tot elf punten. In Amsterdam werd ADO Den Haag als speelbal gebruikt: 5-0.

Bij Ajax ontbraken Jurriën Timber en Sébastien Haller vanwege een coronabesmetting. Ook Antony moest verstek laten gaan. Hij was niet wedstrijdfit. Desondanks stond het bij rust al 4-0 door goals van uitblinker Devyne Rensch, Brian Brobbey, Edson Álvarez en Dusan Tadic. Davy Klaassen maakte in de 50ste minuut de 5-0.

Corona-uitbraak?

Na afloop wilde trainer Erik ten Hag niet zeggen of ook Antony positief is getest op corona: "Dat laat ik in het midden." Bang voor een uitbraak is hij niet. "Nee, dat denk ik niet. Er staat nog steeds een goede ploeg op het veld. We zullen volgende week zien of ze er weer bij zijn."

Bekijk in de videocarrousel hieronder interviews met Ajacieden Erik ten Hag, Devyne Rensch en ADO-trainer Ruud Brood.

Vanaf de rust tot en met de 55ste minuut kwamen er vier wisselspelers binnen de lijnen bij Ajax met het oog op het drukke programma: Ajax zit in de kwartfinales van de Europa League en speelt de finale van de KNVB-beker.

Ajax-doelman Stekelenburg krijgt niets te doen

Veel maakte dat niet uit voor het krachtsverschil. Ajax had 73 procent balbezit en kwam in totaal tot achttien schoten. ADO zette daar niets tegenover: doelman Maarten Stekelenburg kreeg niet één schot op doel.

"Ik heb toch wel genoten van mijn ploeg", zei Ten Hag. "Er zat ontzettend veel beweging in de ploeg. Het enige dat nog ontbrak was twee of drie extra goals."

De stand na de 27ste speelronde

Dit kalenderjaar is Ajax vooralsnog onverslaanbaar. De Amsterdammers speelden in alle competities bij elkaar achttien wedstrijden en dat leverde zestien zeges op. Alleen tegen PSV werd twee keer gelijkgespeeld. Veel spelers waaien nu uit voor een interlandperiode.

Bij ADO is de situatie een stuk zorgwekkender. Door de nederlaag tegen Ajax lossen ze FC Emmen af als nummer laatst van de eredivisie. Emmen was sinds speelronde tien de nummer laatst.