AZ gooit strijd om tweede plaats helemaal open na 'Europese zege' op PSV

Bekijk de samenvatting van AZ - PSV

AZ heeft met nog zeven eredivisiespeelronden te gaan de strijd om de tweede plaats weer helemaal opengegooid dankzij een 2-0 thuiszege op PSV. Door het resultaat achterhalen de Alkmaarders de Eindhovenaren op de ranglijst.

De overwinning van AZ kwam op 'Europese wijze' tot stand: volwassen spelen, soms overleven, maar bovenal effectief met de kansen omgaan. PSV deed zichzelf daarentegen, niet voor de eerste keer dit seizoen, de das om door voor rust veel mogelijkheden te missen.

Fraaie eerste helft

De confrontatie kende een boeiende opening toen AZ al na vier minuten de voorsprong greep. De sterk spelende Owen Wijndal stuurde Jesper Karlsson de diepte in, waarna de Zweed zijn negende seizoenstreffer maakte door PSV-doelman Yvon Mvogo met een schot in de korte hoek te verassen.

PSV nam vervolgens het initiatief en zag Mario Götze twee goede kansen missen. De Duitser schoot eerst rakelings naast en vergat bij zijn tweede mogelijkheid, in riante scoringspositie, een blunder van AZ-captain Teun Koopmeiners af te straffen.

AZ viert de 1-0 van Karlsson (tweede van links) tegen PSV

AZ voelde zich comfortabel bij de voorsprong. De Alkmaarders wachtten geduldig hun momenten af omdat het aanvallende PSV achterin soms ruimte weggaf, het grote euvel dit seizoen van de Eindhovense defensie. Karlsson en Calvin Stengs konden met hun schotpogingen echter niet profiteren.

PSV ging ondertussen verder met het creëren van kansen en had voor rust minimaal één keer moeten scoren. Cody Gakpo stuitte eerst op AZ-doelman Marco Bizot en zag na zijn schot een eigen goal van Jonas Svensson worden afgekeurd omdat Denzel Dumfries hinderlijk buitenspel stond.

Bizot hield Donyell Malen in de blessuretijd van de eerste helft eveneens van het scoren af door zijn hoek goed te verkleinen.

Mario Götze baalt van een gemiste kans tijdens AZ-PSV

PSV hield ook na rust de druk erop, maar ondanks het ruime percentage balbezit bleven na rust grote kansen dit keer uit. AZ beperkte zich vooral tot verdedigen en loerde op een counter.

De Alkmaarders beslisten de wedstrijd in de 68ste minuut door een van de spaarzame kansen te benutten. Koopmeiners kreeg aan de rand van de zestien de bal van Karlsson en haalde direct uit met een afgemeten schot, buiten bereik van Mvogo.

PSV kwam de dreun van Koopmeiners niet meer te boven en maakte een lamgeslagen (of moegestreden) indruk. Invalbeurten van Yorbe Vertessen, Noni Madueke en Mohamed Ihattaren konden daar niets aan veranderen voor de Eindhovenaren.

Het resultaat betekende dat PSV voor de zestiende keer op rij een officiële wedstrijd tegen AZ, Feyenoord of Ajax niet weet te winnen.

Stand op de ranglijst

AZ komt door de winst op 55 punten uit 27 wedstrijden. Ook PSV, dat wel een beter doelsaldo dan AZ heeft, staat op 55 punten. Nummer vier Vitesse volgt op drie punten van PSV en AZ.