Memphis Depay blij na weer een treffer voor Lyon AFP

Waar ligt de toekomst van Memphis Depay? De aanvaller van Olympique Lyonnais heeft komende zomer door zijn transfervrije status de clubs voor het uitkiezen. Barcelona is zijn droomclub, maar die route is nog allerminst zeker.

De Catalaanse club heeft inmiddels in Joan Laporta een voorzitter die zijn steun heeft uitgesproken voor trainer Ronald Koeman, maar er moet ook nog een technisch directeur worden aangewezen. Het is in ieder geval geen geheim dat Koeman de Oranje-aanvaller graag ziet komen.

Depay was afgelopen zomer al dicht bij een transfer naar Catalonië, maar de deal ging niet door door de precaire financiële middelen van de club. "Wij willen graag, Memphis wil graag", zei Koeman nog in oktober.

Bekijk hieronder het interview met Ronald Koeman uit oktober 2020 waarin hij zijn wens uit om Memphis Depay naar Barcelona te halen:

Koeman legt uit waarom Barcelona Depay (nog) niet kan halen

Om het contact warm te houden belde Koeman, volgens het Catalaanse Esporte 3, deze week nog met het management van Depay. De boodschap van de coach was kraakhelder: teken nergens, als ik hier trainer blijf, ga ik er alles aan doen om jou naar Barcelona te halen.

Het bericht kwam naar buiten nadat Olympique Lyonnais-voorzitter Jean-Michel Aulas eerder deze week juist nog had verteld over zijn vurige verlangen om Depay langer bij de Franse club te houden. "Het is een droom als hij ons aanbod accepteert. Ons bod blijft in ieder geval tot en met het einde van het seizoen staan."

Leider

Depay is dit seizoen de onbetwiste leider van Lyon in de titelstrijd. De aanvoerder is met veertien competitiegoals niet alleen clubtopscorer (alleen Kylian Mbappé maakte met achttien stuks tot nu toe meer goals in de Ligue 1), maar verzorgde ook negen assists.

Een landstitel als aanvoerder van Olympique Lyonnais. Dat klinkt als een mooi afscheid op zich.

Memphis Depay (boven) viert met Tino Kadewere diens treffer tijdens Lyon-Nantes op 23 december 2020 Pro Shots

Zelf houdt Depay wijselijk de kaken stijf op elkaar. Vrijdag kreeg hij op de persconferentie in aanloop naar de competitietopper tegen Paris Saint-Germain (zondag om 21.00 uur) opnieuw vragen over zijn toekomst, maar de aanvaller ontweek ze.

"Ik wil me concentreren op deze wedstrijd en niet op de toekomst. Ik vraag me dus ook niet af of dit mijn laatste wedstrijd is (tegen Paris Saint-Germain, red.)", luidde het antwoord van Depay die overigens volgens L'Equipe ook in beeld zou zijn bij PSG.

NOS

Hij doet er ook verstandig aan om niet over een transfer te praten, en al helemaal niet over Barcelona. In Catalonië zijn er namelijk sinds de bekendmaking van Laporta als nieuwe voorzitter mechanismen in werking getreden die weleens ongunstig voor Depay zouden kunnen uitpakken.

'Agüero moet Messi in Barcelona houden'

Laporta zou namelijk volgens de Spaanse krant AS bezig zijn met een masterplan om Lionel Messi, ook in het bezit van een aflopend contract, in Barcelona te houden. De nieuwe voorzitter denkt dit te bewerkstelligen door Messi's goede vriend Sergio Agüero naar de club te halen. De aanvaller van Manchester City is na dit seizoen transfervrij en dat zou dus ook goed in het financiële plaatje van Barcelona passen.

Ook de naam van Borussia Dortmund-ster Erling Braut Haaland wordt genoemd, maar de Noor heeft naar verluidt in zijn contract een minimale transfersom van 75 miljoen euro staan. Dat geld hebben ze in Catalonië momenteel niet.

In vergelijking met de al oudere Agüero (33) en de dure Haaland, beschikt de transfervrije Depay (27) misschien wel over de beste papieren om naar Barcelona te gaan. Hij is immers over enkele seizoenen wellicht nog (tientallen) miljoenen euro's waard, maar redeneert Laporta ook zo?

Het is hoe dan ook nog even afwachten, al lijkt Depay op voorhand een meer dan verstandige optie voor Barcelona.

STER reclame